AP: Iran započeo izgradnju kod podzemnog nuklearnog postrojenja

Svet 18. dec 202009:08 > 09:17
Podeli:
Izvor: ATTA KENARE / AFP

Iran je počeo izgradnju na lokaciji kod podzemnog nuklearnog postrojenja Fordo u jeku tenzija sa SAD oko njegovog nuklearnog programa, pokazuju satelitski snimci do kojih je došla agencija AP.

Iran nije javno priznao da se bilo šta novo gradi u Fordu, postrojenju koje je zapad otkrio 2009. godine pre nego što su svetske sile postigle nuklearni sporazum sa Teheranom 2015. godine.

Iako nije jasna namena te zgrade bilo kakvi radovi kod Forda verovatno će podstaći novu zabrinutost u poslednjim danima administracije predsednika SAD Donalda Trampa pre inauguracije izabranog predsednika Džoa Bajdena.

Iran već nešto gradi kod svog nuklearnog pogona Natanc posle misteriozne eksplozije koja se tamo dogodila u julu i koju je Teheran opisao kao sabotažu.

„Bilo koje promene na toj lokaciji pažljivo će pratiti kao znak u kom pravcu ide iranski nuklearni program“, rekao je stručnjak za Iran na Midelberi Institutu za medjunarodne studije Džefri Luis.

Iranska misija pri UN nije odmah odgovorila na molbu da komentariše ove nalaze kao ni Medjunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) čiji inspektori se nalaze u Iranu u okviru nuklearnog sporazuma.

Snimak datiran 11. decembra pokazuje, kako izgleda, iskopane temelje za zgradu sa desetinama stubova. Takvi stubovi mogu se koristiti da podržavaju zgrade u trusnim zonama.

Gradilište se nalazi severozapadno od podzemnog postrojenja Fordo, duboko u planini da ga zaštiti od mogućih vazdušnih udara. Lokacija je blizu drugih pomoćnih zgrada i zgrada gde se vodi istraživanje i razvoj.

Tramp je 2018. jednostrano povukao SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma prema kome je Iran prihvatio da ograniči obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Kao odgovor na unilateralno povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma i uvodjenje sankcija, Iran je od maja 2019. prestao da se pridržava niza ograničenja, tako vršeći pritisak na evropske potpisnike sporazuma da mu pomognu da se izbori s politikom Vašingtona.

Iran od septembra 2019. proizvodi obogaćeni uranijum u nuklearnoj elektrani u Natancu centrifugama koje su sporazumom zabranjene, a 7. novembra je objavio da je ponovo pokrenuo proces obogaćivanja uranijuma u podzemnom postrojenju Fordo.