Svetski ekonomski forum: Samo par zemalja u svetu odgovorilo na korona-krizu

Svet 17. dec 202021:51 > 22:02
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Samo nekoliko zemalja u svetu koje poseduju naprednu digitalnu ekonomiju i veštine, stabilne programe socijalne zaštite i prethodno iskustvo uspele su se nositi s posledicama pandemije koronavirusa, pokazao je izveštaj koji je u četvrtak objavio Svetski ekonomski forum (WEF), prenosi Anadolija.

U izveštaju o globalnoj konkurentnosti, WEF je koristeći podatke iz 37 zemalja kako bi ocenio njihovu spremnost za oporavak i buduću ekonomsku transformaciju, objavio da nijedna od njih nije bila potpuno spremna, ali su neke ipak bile u dosta boljoj poziciji od drugih da se suoče sa trenutnom krizom.

Prema rezultatima izveštaja, Danska, Estonija, Finska i Holandija bile su najbolje pripremljene za prelazak na zelenu ekonomiju.

„Tranzicija ka zelenijoj i inkluzivnijoj ekonomiji mora imati podršku značajnih investicija u infrastrukturu, uključujući proširenje digitalnih mreža“, navodi se.

Predviđajući da bi porast spremnosti za 10 posto mogao dovesti do povećanja BDP-a u visini od 300 milijardi dolara u ovih 37 zemalja, u izveštaju WEF-a se navodi da bi prioriteti za ekonomsku transformaciju trebalo da budu uzeti u obzir zbog njihovih višestrukih efekata na rast i održivost.

Najveće ocene u oblasti progresivnog oporezivanja, ključnog pokretača ekonomske transformacije, dobili su Južna Koreja, Japan, Australija i Južnoafrička Republika.

U izveštaju se takođe navodi da bi obrazovanje, zakoni o radu i finansijska podrška trebao da bolje budu integrisani kako bi se osigurala socijalna zaštita građana.

Nemačka, Danska, Švajcarska i Velika Britanija relativno su bolje pripremljene od ostalih zemalja za kombinovanje odgovarajuće zaštite na radu sa novim modelima socijalne zaštite.

Prema WEF-u, podsticanje i širenje ulaganja u istraživanje i inovacije može kreirati nova tržišta budućnosti i podstać veći ekonomski rast, a navodi se da su Finska, Japan, SAD, Južna Koreja i Švedska bolje pripremljeni u odnosu na druge za razvoj takvih tržišta u svetu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.