Rezervisani gotovo svi ugostiteljski kapaciteti širom Kine pred praznike

Svet 17. dec. 202015:54 > 16:10
Podeli:
Izvor: REUTERS/Thomas Peter

Tradicija dočeka Nove godine u Kini ne prekida se ni usled pandemije koronavirusa. Porodična večera za doček obeležava se uoči Prolećnog festivala koji je 12. februara. Jedan stanovnik Šangaja kaže da je svoje mesto u restoranu zakazao pre sedam meseci.

„Jako je teško rezervisati sto u bilo kom restoranu, kako bi se tradicionalno sa porodicom obeležio doček. Da nisam rezervisao sto još u maju, mislim da ne bi sada uspeo da ništa da rezervišem. Na sve to, ljudi mojih godina imaju posebne želje za mesto na kojem bi proslavili“, kaže Ju, stanovnik Šangaja.

Za čitavu nedelju u kojoj se obeležava Prolećni festival bukirani su gotovo svi ugostiteljski kapaciteti širom Kine. A u jednom restoranu kažu da su sada već rezervisali 90 odsto mesta.

„Još početkom godine, do maja meseca, bila su rezervisana gotova sva mesta. Posebno oni stolovi koji imaju lep pogled ili u kojima porodice mogu da se izoluju. Zbog aktuelne epidemiološke situacije ove godine ćemo umesto 53 stola, postaviti 46 i ostaviti dovoljno prostora kak bii postojala distanca“, naveo je on.

S druge strane, veliki broj država Evropske unije već su ušle u lokdaun, nauštrb ekonomije, a među poslednjima su Nemačka i Holandija.

U većini zemalja nadležni apeluju na građane da se pridržavaju propisanih mera i smanje kontakte na apsolutni minimum.

To se posebno odnosi na predstojeće božićne i novogodišnje praznike, koji se smatraju posebno rizičnim, zbog tradicionalnih porodičnih okupljanja ili odlaska u goste.