Tihanovskaja primila nagradu Saharov u ime beloruske opozicije: Pobedićemo

Svet 16. dec 202014:36 > 14:44
Podeli:
Izvor: JOHN THYS / POOL / AFP

Šefica beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja je primila Nagradu Saharov na ceremoniji u Evropskom parlamentu.

„Predodređeni smo da pobedimo i pobedićemo“, izjavila je u ime beloruskih opozicionara.

Tihanovskaja, koja je izbegla u Litvaniju, nagradu koja se dodeljuje celoj demokratskoj opoziciji Belorusije koja se suprotstavila predsedniku Aleksandru Lukašenku, pozdravila je kao „motivaciju“ i izrazla nadu da će svi Belorusi koji su u zatvoru ili primorani da žive u egzilu moći da se vrate kući.

Svečanost u Evropskom parlamentu je zbog pandemije priređena za ograničen broj zvanica, a predsedavao je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli.

„Počastvovan sam što ste danas ovde u Evropskom parlamentu, poslednjih meseci pokazali ste svetu šta znači ne odustajati. Kako se ne odustaje. Branili ste svoja prava i niste odustali od borbe uprkos bolu, patnjama i strahu. Kao što je Nelson Mandela rekao: Hrabrost nije nedostatak straha, nego pobeda nad njim“, rekao je Sasoli.

„Ceo svet zna šta se dešava u vašoj zemlji. Mi vidimo vašu hrabrost. Vidimo hrabrost žena. Vidimo vaše patnje. Vidimo ogromne zloupotrebe. Vidimo nasilje, Vaše aspiracije i vaša rešenost da živite u demokratskoj zemlji nas inspirišu“, rekao je Sasoli i najavio da će delegacija evroposlanika početkom 2021. godine posetiti Belorusiju.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borel izjavio je da je nagrada Saharov, koja je ove godine pripala beloruskoj opoziciji, „priznanje za hrabrost i odlučnost u promociji demokratije i ljudskih prava u Belorusiji“.

Kako je saopštila je Evropska služba za spoljne poslove, Borel i predstavnica beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja su se sastali i razmenili mišljenja o trenutnoj situaciji u Belorusiji.

Borel je naglasio posvećenost Evropske unije u podršci beloruskom civilnom društvu i nezavisnim medijima.

Evropska unija, kako je rekao Borel, apeluje i da se okonča nasilja prema mirnim demonstrantima.

„Evropska unija u potpunosti podržava legitimne zahteve beloruskog naroda“, rekao je Borel i istakao spremnost Unije da u značajnoj meri pojača svoju podršku demokratskoj Belorusiji jednom kada budu poštovani principi demokratije, vladavine prava i ljudskih prava.

Evropski parlament dodelio je krajem oktobra nagradu Saharov demokratskoj opoziciji Belorusije, koju predvodi Tihanovskaja.