Barnije veruje da će biti postignut sporazum sa Velikom Britanijom

Svet 14. dec 202011:38 > 11:46
Podeli:
Izvor: Virginia Mayo / POOL / AFP

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da čvrsto veruje da je moguć trgovinski sporazum o Bregzitu i dodao da su ostala još dva sporna pitanja koja treba da budu rešena do Nove godine.

Barnije je rekao da su se devetomesečni pregovori svodili na traženje rešenja o pravilima poštene konkurencije i ribarstvu, ne pominjući više pitanje pravnih mehanizama za rešavanje budućih sporova.

„Još nisu ispunjena dva uslova“, rekao je Barnije novinarima, po dolasku na sastanak s predstavnicima 27 članica EU, koje treba da informiše o napretku u pregovorima sa Velikom Britanijom.

Očekuje se da će nastaviti pregovore sa britanskim kolegom Dejvidom Frostom kasnije u ponedeljak.

„Dogovor je još moguć“, dodao je on.

Strane su i dalje udaljene od dogovora, ali su najavile da će se dodatno potruditi.

U nedelju su britanski premijer Boris Džonson i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećali da će „preći milju“ kako bi sklopili trgovinski sporazum, koji će sprečiti haos na graničnim prelazima 1. januara.

Barnije je spreman da prihvati britansku trgovinu bez carina i kvota, ali samo ako poštuju pravila i propise, koji su jedinstveno tržište EU od skoro 500 miliona potrošača učinili tako uspešnim.

„Slobodna i fer konkurencija, pošteno i slobodno, ravnopravno i otvoreno, to ide zajedno“, rekao je Barnije.

Džonson je, međutim, kazao je da ne želi da britanski biznis bude podređen restrikcijama EU.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara biće preko noći uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.

Nova godina će doneti velike promene i ako dve strane postignu sporazum, pošto će biti uvedene uobičajene provere na granici EU i Velike Britanije.

Državljani EU više neće moći da žive i rade u Velikoj Britaniji bez vize, iako se to ne odnosi na više od tri miliona njih koji su sada u toj zemlji. Britanci više neće moći automatski da rade ili da se penzionišu u EU.

Ako bi bio postignut, države članice EU moraju jednoglasno da podrže trgovinski sporazum sa Londonom, koji treba da bude usvojen i u Evropskom parlamentu.