Netanjahu: Sporazum neće sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje

Svet 13. dec 202017:10 > 17:16
Podeli:
Izvor: DEBBIE HILL/AFP/POOL

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nagovestio je protivljenje svoje zemlje očekivanom nastojanju novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da oživi međunarodni nuklearni sporazum s Iranom.

Netanjahu je ocenio da bi to bila greška, govoreći na konferenciji za novinare sa Robertom O’Brajanom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD Donalda Trampa, ali se čini da je to bilo namenjeno Bajdenu koji je najavio ponovno pridruženje nuklearnom sporazumu ako Iran pristane da ga se striktno pridržava.

Tramp se 2018. godine povukao iz tog sporazuma na osnovu koga su ukinute sankcije Iranu u zamenu za ograničenja u razvoju nuklearnog programa.

Netanjahu se bezuspešno protivio sporazumu u vreme kada je o njemu pregovarao tadašnji predsednik SAD Barak Obama 2015. i pozdravio je Trampovo povlačenje tri godine kasnije.

Izraelski lider tvrdi da taj sporazum neće sprečiti Iran da razvije nuklearno oružje, te da se ne bavi iranskim neprijateljskim ponašanjem kao što je podrška saveznicima širom regiona i razvojem programa dugometnih raketa.

„Sve dok Iran nastavlja da pokorava i preti svojim susedima, sve dok Iran nastavlja da poziva na uništenje Izraela, sve dok Iran nastavlja da finansira, oprema i obučava terorističke organizacije širom regiona i sveta i dok Iran istrajava na svojoj opasnoj težnji ka nuklearnom oružju i sredstvima da ga obezbedi, ne možemo se vratiti uobičajenom poslu s Iranom. Moramo se svi ujediniti da sprečimo tu veliku pretnju svetskom miru“, rekao je premijer Izraela.

O’Brajan je došao u Izrael nakon što su SAD objavile da jevrejska država i Maroko uspostavljaju pune diplomatske odnose, što je četvrti takav sporazum između Izraela i jedne arapske države kojem je posredovala odlazeća Trampova administracija.

On je ocenio da je kampanja pritiska te adminstracije protiv Irana bila uspešna i da će niz sporazuma između Izraela i arapskih zemalja cemetirati „nasleđe mirotvoraca“ Trampa i Netanjahua.