Jermenski zvaničnici optužili Azerbejdžan za kršenje primirja u Nagorno-Karabahu

Svet 12. dec 202017:39 > 17:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Aziz Karimov

Jermenski zvaničnici su optužili Azerbejdžan za kršenje mirovnog sporazuma kojim je okončan žestok šestonedeljni sukob dve strane oko oblasti Nagorno-Karabah.

Zvaničnici Nagorno-Karabaha, azerbejdžanske oblasti pod kontrolom jermenskih separatista, naveli su da je vojska Azerbejdžana sinoć započela napad u kojem su ranjena tri službenika tog regiona.

Ruski mirovnjaci koji nadgledaju sprovođenje sporazuma u Nagorno-Karabahu prijavili su da je juče prekršeno primirje u regionu Gadrut.

Ministarstvo odbrane Rusije u današnjem izveštaju nije navelo koja strana je prekršila sporazum.

Potom je Ministarstvo odbrane Jermenije optužilo vojsku Azerbejdžana za napad na jugu Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžanske vlasti za sada nisu reagovale na optužbe za kršenje sporazuma postignutog 10. novembra uz posredstvo Rusije.

Prema tom sporazumu, Azerbejdžan je povratio kontrolu nad delovima Nagorno-Karabaha i okolnim teritorijama u kojima su jermenske strane bile na vlasti od 1994. godine, kada je okončan rat dve strane.

Tokom 44 dana borbi započetih krajem septembra poginulo je više od 5.600 ljudi, a Jermenija je bila primorana da prihvati mirovni sporazum nakon što je vojska Azerbejdžana prodrla duboko u teritoriju Nagorno-Karabaha.