Gutereš: Svetski lideri trebalo bi da proglase vanrednu klimatsku situaciju

Svet 12. dec. 202016:52 > 16:53
Podeli:
Izvor: Eskinder DEBEBE / UNITED NATIONS / AFP

Svetski lideri trebalo bi da proglase stanje "vanredne klimatske situacije" u svojim zemljama kako bi podstakli aktivnosti da se izbegne katastrofalno globalno zagrevanje, upozorio je danas generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na otvaranju Samita o klimi.

Više od 70 lidera trebalo bi da se obrate na jednodnevnom virtuelnom okupljanju sa ciljem da se obeleži zamah i zatraže ozbiljniji koraci u smanjenju emisija gasova staklene bašte i zagrevanja planete na petogodišnjicu potpisivanja Pariskog klimatskog sporazuma, prenosi Rojters.

Da li neko i dalje može da poriče da se suočavamo sa dramatičnim vanrednim stanjem, upitao je Gutereš.

Zato danas, pozivam lidere širom sveta da proglase vanrednu klimatsku situaciju u svojim zemljama dok se ne postigne stanje karbonske neutralnosti, istakao je on.

Gutereš je rekao da ekonomski paketi za oporavak koji su pokrenuti zbog pandemije koronavirusa predstavljaju priliku da se ubrza tranzicija ka budućnosti sa manje ugljen-dioksida, ali je ukazao da se to ne događa dovoljno brzo.

Do sada, članice G20 troše 50 odsto svojih stimulansa na mere spasavanja sektora koji su povezani sa fosilnim gorivima i potrošnjom, umesto na zelenu energiju, istakao je on.

„To je neprihvatljivo. Hiljade milijardi dolara koji su neophodni za oporavak od kovida je novac koji pozajmljujemo od budućih generacija i ne možemo koristiti te resurse za politike koje će opteretiti buduće generacije na oštećenoj planeti“, ukazao je Gutereš.