Više od 200 uhapšenih u međunarodnoj akciji protiv trgovine migrantima

Svet 11. dec. 202019:11 > 19:15
Podeli:
Izvor: N1

U koordinaciji Interpola sprovedena je operacija koja je omogućila hapšenje više od 200 krijumčara, trgovaca ljudima, i osumnjičenih za trgovinu migrantima na četiri kontinenta, saopštila je danas ta međunarodna organizacija za policijsku saradnju sa sedištem u Lionu u Francuskoj.

Operacija je vođena između 27. novembra i 3. decembra u 32 američke, afričke, evropske i azijske zemlje uz podršku programa Interpola protiv trgovine migrantima, Europola, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala (UNODC).

Među 200 uhapšenih 30 se odnosi na slučajeva seksualnog iskorišćavanja migrantkinja ili trgovinu ljudima, naveo je Interpol u saopštenju.

Pročitajte još

U Meksiku policija je privela osumnjičenog vođu kriminalne grupe koja prevozi migrante sa kubanske obale ka Meksiku, gde budu lišeni slobode, mučeni i gde im je prećeno, navela je organizacija.

Ukupno je 100 potencijalnih žrtava trgovine ljudima identifikovano i pomognuto im je u Brazilu, Čileu, Dominikanskoj Republici, Salvadoru, Španiji, Urugvaju, dodaje se u saopštenju.

Operacija pokazuje do koje mere kriminalne organizacije nastavljaju da profitiraju od osetljivih ljudi u potrazi za boljim životom posebno za vreme pandemije kovida 19, i od njih traže velike sume novca a ne brinu ili skoro uopšte ne brinu o njihovoj dobrobiti, rekao je generalni sekretar Interpola Jirgen Štok.

U akciji sprovedenoj u Brazilu protiv kriminalnih grupa Sonho Amerikano, Lei do Retorno i KaiKai III otkriveno je da su počinioci uzimali oko 22.000 dolara kandidatima za imigraciju u SAD.

Tokom ove operacije Interpol je izdao 18 crvenih obaveštenja, 367 plavih u kojima se traži informacija za potencijalne osumnjičene, 188 žutih o nestalim osobama i četiri plava obaveštenja u kojima se traži podela informacija o načinu delovanja kriminalaca.