Član Hezbolaha osuđen za ubistvo premijera Libana 2005. godine

Svet 11. dec 202013:54 > 13:57
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Tribunal UN u Holandiji je jednog pripadnika libanske ekstremističke organizacije Hezbolah osudio na doživotni zatvor zbog umešanosti u ubistvo bivšeg premijera Libana Rafika Haririja pre 15 godina.

Osuđenog Salima Ajaša koji je u bekstvu, Tribunal je u avgustu proglasio krivim za saučesništvo po pet tečaka optužnice zbog učešća u samoubilačkom bombaškom napadu u Bejrutu 14. februara 2005. godine kada su od eksplozije kamiona-bombe poginuli premijer Hariri i još 21 osoba, a 226 je ranjeno.

Uloga osuđenog Ajaša je „bila ključna za uspeh napada“, rekao je predsedavajući sudija Dejvid Re i izrazio zadovoljstvo što je izrečena maksimalna kazna, doživotni zatvor.

Sud je uz to izdao nov međunarodni nalog za hapšenje Ajaša, po „crvenoj poternici“ Interpola.

Obrazloženje presude je izazvalo razočaranje u Bejrutu jer je tribunal utvrdio da nema dokaza da su rukovodstvo Hezbolaha i Sirija bili umešani u napad.

Ipak, danas je jedna od sudija, Dženet Nosvorti, izjavila da je u atentat „najverovatnije morao biti umešan neki državni akter“ i da je država „koja je imala najviše koristi od eliminacije Haririja najverovatnije bila Sirija“.

Sudija Re je aludirao da Hezbolah štiti Ajaša, ukazujući na govore lidera koji su pretili svima koji bi pokušali hapšenje bilo koga od osumnjičenih još od kada je Tribunal podigao optužnicu za ubistvo premijera Libana.