Erdogan: Moguće sankcije EU neće imati nikakav uticaj na Tursku

Svet 09. dec 202015:39 > 15:54
Podeli:
Izvor: Tanjug via Turkish Presidency via AP, Pool

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je procenio da sankcije koje bi EU uvela protiv njegove zemlje ne bi imale nikakav uticaj na Tursku.

On je u razgovoru sa novinarima, pred polazak u posetu Azerbejdžanu, ponovio raniju ocenu da je EU „nepoštena“ prema Turskoj i da nije ispunila svoja obećanja.

U Briselu će u četvrtak lideri EU razgovarati o turskom traganju za prirodnim gasom u podmorju Istočnog Sredozemlja, gde pravo na to polažu članice EU Grčka i Kipar, a mogli bi odlučiti i o mogućim sankcijama protiv Turske zbog toga.

„Bilo koja odluka o uvođenju sankcija neće mnogo zabrinuti Tursku“, rekao je Erdogan novinarima i dodao da se nekoliko „poštenih“ lidera EU protivi sankcionisanju Turske.

Na samitu u oktobru, evropski lideri su upozorili Tursku da povuče svoje brodove za istraživanje ili će biti kažnjena. Međutim, Turska se oglušila na to.

Erdogan je kao „neprimerene“ kritikovao i američke pretnje sankcijama Turskoj, zbog kupovine ruskog sistema protivvazdušne odbrane S-400 i rekao da se nada da će o tome razgovarati s novim predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, dodavši da ga toliko „dobro poznaje“ da mu je Bajden „čak došao u kuću“.

SAD su Tursku zbog njene kupovine S-400 već izbacile iz programa kupovine najsavremenijih američkih borbenih aviona F-35, a NATO je ocenio da ruski sistem predstavlja pretnju tom savezu, posebno ugrožavajući zaštitu tehničkih tajni F-35.