Džonson: Dobar trgovinski sporazum Velike Britanije s EU i dalje moguć

Svet 09. dec 202015:00 > 15:07
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Matt Dunham

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je da je još moguće postići "dobar" trgovinski sporazum sa Evropskom unijom o odnosima posle Bregzita, uprkos zahtevima Brisela, koje, po njegovoj oceni, "ni jedan premijer ne treba da prihvati".

„Još možemo postići dobar sporazum“, rekao je Džonson poslanicima britanskog parlamenta pre odlaska u Brisel, gde treba da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, tri nedelje pre izlaska Velike Britanije iz evropskog zajedničkog tržišta.  

Džonson i Fon der Lajen dans će u Briselu razgovarati o deblokiranju pregovora o budućim trgovoinskim odnosima posle Bregzita koji su još u zastoju. Glavne prepreke su ribolov, uslovi poštene konkurencije i budući mehanizmi rešavanja sporova. 

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU (Bregzit), a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju. 

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.