Rohani: Sankcije SAD otežavaju Iranu pristup vakcinama protiv koronavirusa

Svet 09. dec 202012:07 > 12:13
Podeli:
Izvor: Tanjug / Iranian Presidency Office via AP

Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da američke sankcije otežavaju Iranu kupovinu lekova i medicinske opreme iz inostranstva, uključujući vakcine protiv kovid-19, koje su neophodne kako bi se zaustavila najgora epidemija na Bliskom istoku.

Administracija predsednika Donalda Trampa uvela je sankcije iranskom bankarskom sektoru i vitalnoj naftnoj i gasnoj industriji, posle jednostranog povlačenja SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2018. godine.

Iako SAD insistiraju da su lekovi i humanitarna roba izuzeti od sankcija, ograničenja trgovine učinila su da mnoge banke i kompanije širom sveta oklevaju da posluju sa Iranom, plašeći se kaznenih mera iz Vašingtona. Zemlja je takođe odsečena od međunarodnog bankarskog sistema, što otežava plaćanje.

„Naši ljudi treba da znaju da bi za bilo koji potez koji planiramo da preduzmemo za uvoz lekova, vakcina i opreme trebalo sto puta da prokunemo Trampa“, prenela je iranska agencija IRNA Rohanijeve reči.

Rekao je da su čak i jednostavne transakcije za kupovinu lekova iz drugih zemalja postale izuzetno teške i da su potrebne „nedelje“ za prenos sredstava.

Rohani je rekao da vlasti ipak čine sve što mogu da bi kupile vakcine iz inostranstva, nadajući se da će ih što pre dostaviti visoko rizičnim osobama.

Prošle nedelje, Iran je rekao da radi na sopstvenoj vakcini, a testiranje na ljudima trebalo bi da počne sledećeg meseca. Planira da kupi 20 miliona doza vakcina iz inostranstva, za populaciju veću od 80 miliona ljudi.

Iran je prijavio više od 50.000 smrtnih slučajeva od koronavirusa od više od milion zaraženih – najteže pogođena država na Bliskom Istoku.

Vlasti su oklevale da nametnu stroge mere zaključavanja delimično i zbog zabrinutosti da će to dodatno pogoršati ionako tešku ekonomsku krizu. Sankcije su doprinele padu valute u zemlji poslednjih godina, zbog čega su cene osnovnih sredstava skočile i potrošile zalihe novca većine Iranaca.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.