Barnije: EU neće žrtvovati svoju budućnost da bi postigla dogovor sa Londonom

Svet 08. dec 202016:41 > 16:44
Podeli:
Izvor: Reuters/Toby Melville

Evropska unija nikada neće žrtvovati svoju budućnost da bi sa Velikom Britanijom zaključila sporazum posle Bregzita po cenu ustupaka koji bi oslabili njeno jedinstveno tržište, upozorio je evropski pregovarač Mišel Barnije dok su pregovori između Brisela i Londona u ćorsokaku.

„Nikada nećemo žrtvovati svoju budućnost po cenu sadašnjeg trenutka. Pristup našem tržištu uključuje uslove“, naveo je Barnije na Tviteru posle sastanka ministara za evropska pitanja EU.

POVEZANE VESTI

Barnije je dodao da postoji „potpuno jedinstvo“ svih članica Unije.

Britanski premijer Boris Džonson ocenio je ranije danas da su stavovi Londona i EU i dalje vrlo udaljeni.

„I dalje sam optimista ali moram da bude iskren, situacija je delikatna u ovom trenutku. Naši prijatelji moraju da shvate da je Velika Britanija napustila EU da bi mogla da sprovodi demokratsku kontrolu. I dalje smo daleko od toga“, rekao je Džonson koji ove nedelje treba da putuje u Brisel u pokušaju deblokiranja pregovora o budućim odnosima dve strane.

Glavne prepreke u postizanju dogovora su tri sporne teme – ribolov, uslovi poštene konkurencije i budući mehanizmi rešavanja sporova.

Velika Britanija je 31. januara izašla iz EU, a 31. decembra ističe prelazni period i tada London treba da napusti i jedinstveno tržište EU i carinsku uniju.

Ako dve strane ne postignu sporazum, 1. januara će preko noći biti uvedene carine i druge prepreke, što bi dovelo do velikih poremećaja u trgovini.