Gradonačelnici Varšave i Budimpešte osudili veto svojih zemalja na budžet EU

Svet 07. dec. 202016:38 > 16:46
Podeli:
Izvor: WOJTEK RADWANSKI / AFP

Liberalni gradonačelnici Varšave i Budimpešte osudili su blokadu svojih zemalja na plan oporavka Evropske unije i pozvali Brisel da im novac isplati direktno.

„Vlade Mađarske i Poljske i dalje su neodgovorne zbog veta“, rekao je gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski na video sastanku sa mađarskim kolegom.

Poljski zvaničnik je ocenio da ukoliko se nastavi takva situacija, EU bi trebalo da dozvoli lokalnim zvaničnicima da direktno koriste deo novca.

Opozicija je trenutno na vlasti u Varšavi i Budimpešti.

Mađarska i Poljska su 16. novembra uložile veto na usvajanje plana oporavka EU od 750 milijardi evra, jer je pomoć uslovljena poštovanjem vladavine prava u zemljama članicama Unije.

To pitanje će biti jedna od tema predstojećeg samita lidera EU predvidjenog za četvtak i petak.

„Uputili smo pismo svim liderima institucija EU da jasno iznesemo svoj stav. Svi moramo da poštujemo vladavinu zakona, ona je od najveće i ključne važnosti za našu koheziju“, rekao je gradonačelnik Varšave.

Budimpešta, Varšava, Prag i Bratislava su 2019. godine zaključili „pakt slobodnih gradova“, kako bi ponudili alternativu populizmu svojih nacionalnih vlada i da bi ojačali veze sa EU.

„Predstavljamo milione građana i vezani smo za Evropu, kao i za evropske institucije“, rekao je sa svoje strane gradonačelnik Budimpešte Đerđ Karsonji.