Glas Amerike: Buduće Amerikance čeka teži test za državljanstvo

Svet 06. dec 202009:47 > 09:49
Izvor: Shutterstock

Građani sa dozvolom stalnog boravka u SAD, koji su na putu da postanu američki državljani, sada će morati da polažu duži i složeniji test za državljanstvo, piše Glas Amerike.

Svako ko se prijavio za dobijanje državljanstva posle 1. decembra 2020. moraće da polaže novu verziju testa u kojoj ima 128 pitanja o američkoj istoriji i vladi, umesto ranijih 100.

Polaganje testa za državljanstvo je konačni zahtev koji građani sa pravom stalnog boravka u Americi, nosioci takozvane „zelene karte“, treba da ispune kako bi postali američki građani.

Test se polaže usmeno, za vreme razgovora o naturalizaciji, što je finalna faza procesa za državljanstvo.

Novi test će zahtevati bolje znanje engleskog jezika, odnosno znanje visokog srednjeg nivoa, u odnosu na visoki početnički nivo koji je do sada tražen.

Mnoga pitanja se nisu promenila, neka su preformulisana, a druga će zahtevati dodatno objašnjenje u odgovorima.

Neki aktivisti za prava imigranata kritikovali su novi test, navodeći da su neka pitanja teža, bez dokaza da postoji potreba za tim.

Služba za državljanstvo i imigraciju SAD (USCIS), deo Sekretarijata za unutrašnju bezbednost (DHS), koja upravlja sistemom naturalizacije i imigracije, objavila je 2019. da prvi put od 2008. menja sadržaj testa za nove državljane, a taj potez je ozvaničen prošle nedelje.

„Ažuriranje i poboljšavanje testa, da bi bio aktuelan i relevantan, naša je dužnost kao agencije, kako bi se potencijalnim novim državljanima pomoglo da u potpunosti razumeju značaj američkog državljanstva i vrednosti koje spajaju sve Amerikance“, saopštio je Ken Kučineli, koji je tada bio vrišlac dužnosti direktora USCIS.

Još nije poznato da li će novoizabrani predsednik Džozef Bajden poništiti neke od promena u testu iz državljanstva, piše Glas Amerike.

Fondacija Vudro Vilson je 2018. godine ustanovila da bi samo svaki treći rođeni Amerikanac položio test za državljanstvo.