Kreće vakcinacija u Britaniji, Fajzer počeo proizvodnju vakcine u Belgiji

Svet 03. dec 202017:58 > 19:35
Podeli:
Izvor: Printscreen

U borbi protiv pandemije izazvane koronavirusom, vlade širom sveta pooštravaju i ukidaju restrikcije, ali se kovid-19 širi brže ili sporije bez naznaka povlačenja. Spas bi mogla da bude vakcina. Iz EU najavljuju da nijedna vakcina neće dobiti dozvoli za upotrebu do kraja godine. SAD najavljuju da će dozvola stići za desetak dana. U Britaniji i Rusiji dozvola je izdata i vakcinacija može da počne.

U Velikoj Britaniji, nakon što je Fajzerova vakcina dobila dozvolu, samo 23 dana nakon što su objavljeni rezultati završne faze kliničkog ispitivanja, vakcinacija kreće sledeće sedmice.

„Snažno apelujem na ljude da prime vakcinu, ali nije deo naše kulture niti ambicija u ovoj zemlji da vakcinacija bude obavezna“, poručio je premijer Velike Britanije Boris Džonson.

POVEZANE VESTI

Fajzer je počeo proizvodnju vakcine u svojoj fabrici u Belgiji i najavljuje da će količine biti dovoljne.

„Ne treba zaboraviti da ako na početku vakcinišemo relativno mali procenat stanovništva, to može da ima presudan uticaj. Dakle, sada činimo sve kako bismo povećali proizvodni kapacitet koji imamo, ali izazov je povećati ga u sledećih nekoliko meseci. Uveren sam da ćemo krajem 2021. imati više doza nego što je svetu potrebno“, kazao je direktor Fajzera Albert Burla.

Mišljenja Britanaca su podeljena.

„Malo sam rezervisan. Zapravo puno vakcina je brzo izašlo. Obično se testiraju godinama, pre nego što počnu da se koriste. Tako da nisam siguran šta da mislim“, kaže jedan Britanac.

Rusija je objavila da je već vakcinisala više od sto hiljada ljudi iz ugroženih grupa.

„Početak masovne proizvodnje daje nam priliku da počnemo sa masovnom vakcinacijom, počeli smo sa medicinskim osobljem i nastavnicima. Ako kažete da smo došli do tog stepena, pozivam vas da organizujete masovnu vakcinaciju“, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin.

U Nemačkoj su mnogo oprezniji: Epidemiološki institut Robert Koh upozorava na euforična očekivanja od brze upotrebe vakcine i najavljuje da će analize novih vakcina potrajati, a da će proces vakcinacije potrajati godinu dana.

Sa izuzetkom Mađarske, koja nabavlja vakcinu iz Rusije, ostale zemlje EU najavljuju početak vakcinacije za mart ili april.