Zbog suše i čestih sukoba s ljudima, Namibija prodaje 170 slonova

Svet 03. dec 202015:02 > 15:08
Podeli:
Izvor: REUTERS/Peter Apps/File Photo

Namibija, koja je pogođena sušom, objavila je da prodaje 170 slonova da bi smanjila njihov broj na svojoj teritoriji, zbog sve češćih sukoba između ljudi i životinja te ugrožene vrste.

U vladinom listu „Nju era“ (New Era) objavljen je oglas u kome se nudi na prodaju 170 slonova „velike vrednosti“ i pozivaju domaći i međunarodni kupci da se jave. Ta polusušna i slabo naseljena zemlja na jugu Afrike ima oko 28.000 slonova, prema ministru za životnu okolinu Pohambi Šifeti. 

Vlada je rešila da proda slonove iz više razloga, posebno zbog toga što njihov broj raste, rekao je on za Frans pres.

„Neke zemlje su se žalile da Namibija ubija slonove mužjake. Umesto toga odlučili smo posle spovedenih istraživanja da ih prodamo“, rekao je Šifeti. 

Odlučeno je da se prodaju, pošto je utvrđena potreba da se smanji populacija slonova zbog suše i porasta njihovog broja, što dovodi do sukoba između tih životinja i ljudi. Kada je zemlja stekla nezavisnost 1990. broj slonova pao je na oko 5.000, ali je znatno porastao od kada je uveden program zaštite koji je pozdravljen u svetu.

Prema objavi o prodaji, biće uhvaćena cela stada da se ne bi dozvolilo da mlade životinje ostanu napuštene. Šifeta je upozorio da će Namibija paziti da zemlja koja ih kupi ispunjava odgovarajuće uslove.

Da bi se dozvolila transakcija, moraju da se ispune zahtevi Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženih vrsta flore i faune (CITES) u zemlji izvoza kao i u zemlji uvoza.

Namibija je u oktobru objavila da prodaje i 100 divljih bizona. 

U maju 2019. pošto je pretodnog maja proglasila stanje prirodne katastrofe zbog suše, Namibija je ponudila na prodaju oko hiljadu životinja, uključujući 600 bizona, 150 južnoafričkih gazela, 60 žirafa i 28 slonova. Cilj je bio prema ministarstvu ekologije da se ograniče gubici životinja i dobije 1,1 milion dolara za očuvanje vrsta.