Austrija će dozvoliti skijanje tokom sezone praznika, ali uz mnoga ograničenja

Svet 02. dec 202016:37 > 16:42
Podeli:
Izvor: FABRICE COFFRINI / AFP

Austrija će dozvoliti da sezona skijanja započne 24. decembra, ali će ograničiti kapacitet žičara, dok će restorani, barovi i hoteli uglavnom ostati zatvoreni do početka januara, rekli su zvaničnici ove zemlje. Mnogi ljudi koji uđu u zemlju tokom božićnog perioda moraće u karantin.

Oštre mere „zaključavanja“ u Austriji stupile su na snagu 17. novembra i traju do nedelje.

Kancelar Sebastian Kurc rekao je da će biti ublažen policijski čas koji će se od ponedeljka primenjivati između 20 i 6 časova ujutro.

Škole će ponovo biti otvorene sledeće sedmice, osim za starije učenike, kao i trgovine, muzeji, biblioteke i neka druga preduzeća.

Restorani će ostati zatvoreni za sve osim za hranu za poneti i dostavu, kao i barovi, a hoteli će ostati zatvoreni za sve osim za poslovne putnike.

Austrija je teško pogođena ponovnim porastom infekcije koronavirusa u Evropi, iako je stopa zaraze opala poslednjih sedmica. Trenutno beleži 335 novih infekcija na 100.000 stanovnika tokom sedam dana, što je manje od oko 600 prošlog meseca – ali i dalje više nego dvostruko više nego u susednoj Nemačkoj, u kojoj su mere blaže.

Kurc je rekao da napredak proteklih sedmica i očekivanje daljeg napretka pre Božića omogućava „oprezne“ korake ka otvaranju.

Ali, rekao je i da će se sektor turizma i ugostiteljstva početi ponovno otvoriti tek 7. januara. To će značiti da će tokom sezone praznika, skijanje u većini slučajeva biti moguće samo na jednodnevnim izletima za austrijske stanovnike koji žive blizu Alpa.