Urušio se ogromni radio teleskop u Portoriku, platforma pala na antenu

Svet 01. dec 202016:17 > 16:22
Podeli:
Izvor: MAXAR TECHNOLOGIES/Handout via REUTERS

Ogromni, već oštećeni radio teleskop u Portoriku, Aresibo, koji je igrao ključnu ulogu u astronomskim otkrićima više od pola veka, danas se srušio.

Platforma teleskopa od 900 tona pala je na sfernu antenu, koja je je preko 120 metara ispod. Američka Nacionalna naučna fondacija (NSF) već je ranije javila da će Opservatorija Aresibo biti zatvorena zbog oštećenja.

Prvo je pukao pomoćni kabl u avgustu, što je izazvalo 30 metara dug i 305 metara širok procep na sfernoj anteni i oštetilo prijemnu platformu koja je visila iznad nje. Posle toga je glavni kabl pukao početkom novembra.

Rušenje teleskopa šokiralo je mnoge naučnike, koji su se oslanjali na njega, donedavno najveći radio teleskop na svetu.

„To je ogroman gubitak“, rekla je Karmen Pantoha, astronom i profesor na Univerzitetu Portorika, koja je koristila teleskop za svoj doktorat. 

Naučnici širom sveta pozivali su američke zvaničnike i druge da preinače odluku NSF-a o zatvaranju opservatorije. NSF je najavila da planira da možda ponovo otvori centar za posetioce i vrati u rad preostale elemente opservatorije, uključujući dva objekta korišćena za istraživanja gornje atmosfere i jonosfere, uključujući analizu oblačnog pokrivača i podataka o padavinama.

Teleskop je izgrađen 1960-ih novcem američkog Ministarstva odbrane u jeku napora za razvoj odbrane za balističke rakete. Izdržao je uragane, tropsku vlagu i nedavni niz zemljotresa u svojih 57 godina rada.

Teleskop je upotrebljavan za praćenje asteroida na putu ka Zemlji, za istraživanja koja su dovela do Nobelove nagrade i za utvrđivanje da li je na nekoj planeti potencijalno moguć život. Takođe je korišćen kao mesto obuke za postdiplomce i privlačio je oko 90.000 posetilaca godišnje. 

Nacionalna naučna fondacija koja je vlasnik opservatorije kojom upravlja Univerzitet Centralne Floride navela je da su ekipe koje su procenile strukturu posle prvog incidenta utvrdile da preostali kablovi mogu da izdrže dodatnu težinu. Ali 6. novembra još jedan kabl je pukao. 

Oko 250 naučnika iz celog sveta koristilo je opservatoriju kada je zatvorena u avgustu.