Prvu godinu EK na čelu sa Ursulom fon der Lajen obeležila pandemija koronavirusa

Svet 30. nov 202015:31 > 15:37
Podeli:
Izvor: Aris Oikonomou/AFP

Celu prvu godinu od kako je na dužnost stupila Evropska Komisija na čelu sa Ursulom fon der Lajen obeležila je pandemija virusa korona, ali i planovi za transformaciju Evropske Unije, navodi se u dokumentu koji je tim povodom objavila Evropska Komisija.

„Postavili smo niz ambicioznih ciljeva za budućnost Evrope: klimatsku neutralnost do 2050, stvaranje evropske digitalne dekade 2020-ih i jačanje Evrope u svetu“, navodi se u dokumentu i ističe da je pandemija virusa korona ta koja je izazvala zajednički odgovor.

U Briselu kažu da je Evropska Komisija je radila na organizovanju usklađenog i koordinisanog evropskog odgovora na vanredne situacije, da bi potom pokrenula oporavak ekonomije, u kome centralno mesto ima „Next Generation EU“, kao deo dugužoročnog budžeta Unije.

Pored toga, predložene su nove politike u vezi sa migracijama, ali i prelaskom na zelenu i digitalnu ekonomiju, navode u Komisiji.

Jedno od istaknutih oblasti je i pitanje proširenja Evropske Unije, a u Briselu podsećaju da je tokom prve godine mandata, aktuelna Evropska Komsija usvojila novu metodologiju pristupanja Evropskoj Uniji, „kao pokazatelj jače solidarnosti i partnerstva sa državama na zapadnom Balkanu“.

„Puna solidarnost sa Zapadnim Balkanom“

„Evropska Komisija je 67. dana svog mandata usvojila novu metodologiju za pregovore o pristupanju EU, kako bi ih učinila verodostojnijim, predvidljivijim i dinamičnijim, a sve sa jačim političkim upravljanjem. Pokazala je punu solidarnost sa našim prijateljima sa Zapadnog Balkana tokom krize sa virusom korona, pružajući neposrednu i dugoročnu podršku i uključujući ih u mnoge inicijative koje su obično rezervisane za države članice“, navodi se u objavljenom dokumentu.

Evropska komisija ističe i izveštaje koji su objavljeni u okviru paketa proširenja, ali i Ekonomsko investicioni plan za Zapadni Balkan, koji predviđa povećenje izdavajanja za zapadni Balkan za narednih 7 godina u ukuponom iznosu od 14,1 milijrdu evra.

U Evropskoj komisiji su i ranije tvrdili da je zapadni Balkan jedan od prioriteta tokom mandata Evropske Komsije na čelu sa Ursulom fon der Lajen i izažavali nadu da će do kraja njenog rada 2024. godine najmanje jedna država biti spremna za ulazak u EU.

Izvor : N1

Evropska Komisija na čelu sa Ursulom fon der Lajen počela je sa radom 1. decembra prošle godine, posle nekoliko odlaganja zbog odbijanja Evropskog parlamenta da prihvati prvobitne predloge za pojedine članove Evropske Komisije.

Sporan je bio i ministar pravde Mažarske Laslo Tročanji, kao kandidat za komesara za proširenje, koji nije dobio podršku poslanika, pa je Mađarska na tu funkciju predložila Olivera Varheljija.