U Londonu nastavljeni pregovori za period posle Bregzita

Svet 28. nov 202012:23 > 12:25
Podeli:
Izvor: REUTERS/Henry Nicholls

Evropski i britanski pregovarači Mišel Barnije i Dejvid Frost sastaju se ponovo u Londonu da pokušaju da prevaziđu preostale razlike u pregovorima o sporazumu posle Bregzita, koji je sada u kritičnoj fazi.

Barnije je stigao jutros u konferencijski centar gde se pregovori nastavljaju. Po dolasku u London sinoć Barnije je rekao da će nastaviti da radi na postizanju dogovora sa „strpljenjem i odlučnošću“.

Na sastanku sa zemljama članicama EU juče Barnije je rekao da nisu daleko od trenutka kada će se reći „uzmi ili ostavi“, preneli su neki od učesnika.

Barnije je ponovio stav koji je već u četvrtak iznela predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen da je u ovom trenutku nemoguće reći da li je sporazum i dalje dostižan ili ne.

Pregovarač sa britanske strane Dejvid Frost veruje da je sporazum i dalje moguć. Britanski premijer Boris Džonson rekao je da verovatnoća za postizanje sporazuma zavisi od EU i dao uveravanja da njegova zemlja može da napreduje i bez trgovinskog sporazuma.

U telefonskom razgovoru sinoć sa svojim irskim kolegom Majklom Martinom Boris Džonson je istakao da je privržen postizanju sporazuma koji će poštovati suverenitet Velike Britanije, saopštila je njegova kancelarija.

Londonu i Briselu ostaje vrlo malo vremena da se dogovore o tekstu sporazuma koji bi trebalo da stupi na snagu 1. januara, kada Velika Britanija prestane da primenjuje evropske propise. Britanija je zvanično napustila EU 31. januara ove godine, a do kraja godine važi prelazni period u kome se još primenjuju evropski propisi.

Bez postignutog dogovora tog datuma dve strane rizikuju novi ekonomski šok koji će biti dodat na šok izazvan epidemijom koronavirusa.

Pregovori se i dalje koče oko garancija koje se traže od Britanaca po pitanju konkurencije, načinu regulisanja sporova u budućem sporazumu i pristupu evropskih ribara britanskim vodama.