Iranski predsednik optužio Izrael za ubistvo naučnika

Svet 28. nov 202009:21 > 09:27
Podeli:
Izvor: Tanjug/Iranian Presidency Office via AP

Iranski predsednik Hasan Rohani optužio je Izrael da je delovao kao "plaćenik Amerike" i ubio visokorangiranog naučnika u iranskom nuklearnom programu.

„Još jednom su nemilosrdne ruke svetske arogancije sa cionističkim režimom kao plaćenikom isprljane krvlju sina ove nacije“, rekao je Rohani u saopštenju na svom zvaničnom sajtu u osvrtu na jučerašnje ubistvo naučnika Mohsena Fahrizadeha blizu Teherana.

POVEZANE VESTI

Iran koristi izraz „svetska arogancija“ da označi SAD.

Rohani je optužio Izrael da pokušava da stvori „haos“ ubistvom jednog od najistaknutijih naučnika u nuklearnoj oblasti i dodao da njegova zemlja neće pasti u „klopku“.

„Iranska nacija je suviše iteligentna da bi pala u klopku zavere koju postavljaju Cionisti. Oni hoće da stvore haos ali treba da znaju da smo ih demaskirali i da neće uspeti“, rekao je danas Rohani u televizijskom intervjuu posle jučerašnjeg ubistva Fahrizadeha.

Prema navodima iranskog Ministarstva odbrane, pedesetdevetogodišnji Mohsen Fahrizadeh podlegao je povredama posle napada automobilom bombom na vozilo u kome se nalazio, uz dodatnu paljbu napadača koje su ubili Fahrazadehovi telohranitelji.

Ministarstvo je navelo da je naučnik bio šef odelenja za istraživanje i inovacije.

Rohani je obećao da smrt naučnika neće poremetiti naučni napredak Irana i dodao da je ubistvo posledica „slabosti i nesposobnosti neprijatelja Teherana da spreče njegov razvoj“.

Rohani je izjavio saučešće „naučnoj zajednici i revolucionarnom narodu Irana“.

Ministar odbrane Amir Hatami je rekao na televiziji da je Fahrizadeh imao istaknutu ulogu u inovacijama u odbrani.

„Upravljao je nuklearnom odbranom i obavljao veliki posao“, rekao je ministar ne navodeći detalje.

Šef iranske diplomatije Mohamad Džavad Zarif juče je optužio Izrael da je imao ulogu u tom „terorističkom činu“.

Ubistvo Fahrizadeha je najnovije u nizu ubistava nuklearnih naučnika u Iranu u proteklim godinama za koja ta zemlja optužuje Izrael.

Američki Stejt department je 2008. naveo da Fahrizadeh vodi „aktivnosti i transakcije koji doprinose razvoju iranskog nuklearnog programa“.

List Njujork tajms je sinoć objavio, pozivajući se na tri neimenovana obaveštajna zvaničnika da je Izrael odgovoran za ubistvo glavnog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha.

Taj izveštaj je objavljen pošto je nekoliko iranskih funkcionera okrivilo jevrejsku državu za njegovo ubistvo.

Iranski vrhovni vođa Hamnei obećao osvetu za ubistvo istaknutog naučnika

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnei pozvao je da se „kazne“ odgovorni za ubistvo jednog od najistaknutijih iranskih naučnika u nuklearnom sektoru. 

U saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu Hamnei je nazvao ubijenog naučnika Mohsena Fahrizadeha istaknutim i priznatim naučnikom u nuklearnoj i odbrambenoj oblasti.

Vrhovni vođa Hamnei je rekao da je prvi prioritet Irana posle ubistva „definitivno kažnjavanje počinilaca i onih koji su to naredili“, navodi se u saopštenju. 

Hamnei je opisao Fahrizadeha kao prestižnog naučnika u nuklearnim pitanjima i odbrani i rekao da je on postao „mučenik u rukama kriminalnih i okrutnih plaćenika“. 

„Taj naučnik bez premca dao je svoj dragocen i skup život Bogu zbog njegovih velikih i trajnih naučnih napora“, rekao je Hamnei i rekao da će se nastaviti naučni i tehnički napori ubijenog naučnika.