Ubijen glavni iranski nuklearni naučnik, Zarif upire prst ka Izraelu

Svet 27. nov 202015:47 > 20:10
Podeli:
Izvor: WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Iranska državna televizija javila je da je ubijen glavni iranski naučnik Mohsen Fahrizadeh, a to su potvrdile i vlasti. Ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif osudio je taj napad nazivajući ga "terorističkim činom".

Fakrizadeh je odmah nakon napada prevezen u bolnicu, gde je i preminuo.

Prema izveštajima iranske državne televizije, naučnik je u bolnicu dovezen sa teškim povredama i lekari su dali sve od sebe da mu spase život, ali to im nije uspelo.

Prema navodima agenciji Fars, naučnik je bio meta višestrukog napada, u gradu Absard u okrugu Damavand.

„Teroristi su danas ubili istaknutog iranskog naučnika. Ovakav kukavičluk, uz ozbiljne naznake izraelske uloge, pokazuje očajničko huškanje na rat počinilaca“, naveo je Zarif na Tviteru, ali nije pružio dokaze za svoje tvrdnje.

Zapad, Izrael i iranski disidenti su Fakrizadeha dugo opisivali kao čelnika tajnog programa razvoja nuklearnog oružja zaustavljenog 2003. godine. Iran je odbacivao da pokušava da razvije takvo naoružanje.

„Lekari nažalost nisu uspeli da spasu Fakrizadeha, pa je pre nekoliko minuta taj menadžer i naučnik dostigao visok status mučeništva, nakon godina borbe“, saopštile su iranske oružane snage.

Fakrizadeh je bio pokretačka snaga iranskog nuklearnog programa pre nego što je otpušten početkom početkom 2000. godine, vodio je program zvani „Amad“ ili „Nada“.Izrael i Zapad tvrde da je to bila vojna operacija u cilju izgradnje nuklearnog oružja u Iranu.

Iranski general: Strašna osveta čeka one koji su iza ubistva

Načelnik generalštaba iranske vojske general Mohamad Bageri upozorio je danas da „strašna osveta“ čeka osobe koje su iza ubistva visokog iranskog naučnika specijalizovanog za nuklearni sektor.

„Odgovorne terorističke grupe i počinioci tog kukavičkog dela treba da znaju da ih čeka strašna osveta“, napisao je u Tviter poruci Bageri, javila je državna iranska novinska agencija Irna.

On je nazvao smrt naučnika Mohsena Fahrizadeha „gorkim i teškim udarcem“ i rekao da se Iranci neće odmoriti dok ne nadju i kazne ljude umešane u njegovo ubistvo.

Netanjahu je jednom rekao: Zapamtite to ime, Fahrizadeh

Iranskog naučnika koji je danas ubijen kraj Teherana pomenuo je premijer Izraela Benjamin Netanjahu 2018. godine, kada je rekao da je on direktor iranskog projekta nuklearnog oružja, podsećaju izraelski mediji.

Netanjahu je tada obelodanio da je Izrael iz jednog skladišta u Teheranu izneo arhivu sa detaljima tog programa, rekavši: „Zapamtite to ime, Fakrizadeh“.

Izrael se već dugo sumnjiči da je izveo niz ciljanih ubistava iranskih nuklearnih naučnika pre skoro jedne decenije ne bi li zaustavio iranski nuklearni program. Ta zemlja nije komentarisala današnje ubistvo.

Međutim, u video snimku postavljenom na Tviteru ubrzo posle vesti o ubistvu iranskog naučnika, Netanjahu je nabrajajući razna dostignuća u protekloj nedelji naveo da je to „nepotpuna lista“ jer ne može da kaže sve.

Izraelski mediji su prokomentarisali da je on po svoj prilici ipak aludirao na svoju tajnu posetu Saudijskoj Arabiji o kojoj se naveliko izveštavalo, a nije zvanično potvrđena

. Nijedna organizacija nije preuzela odgvornost za današnji napad, ali su iranski mediji podsetili na interes koji je Netanjahu ranije pokazao za tog naučnika.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) navodi da je program „Amad“ koji je predvodio Fahrizadeh okončan ranih 2000-tih godina ali je Netanjahu 2018. rekao da taj naučnik nastavlja da predvodi takve napore tajno u okviru jedne organizacije unutar iranskog ministarstva odbrane.

U maju 2018. godine izraelska TV je javila da je Izrael možda odlučio da ne ubije Fahrizadeha ranije jer je toj zemlji više odgovaralo da on bude živ i da se vidi šta smera.

Fahrizadeh je često upoređivan sa direktorom američkog nukelrnog razvojnog programa četrdesetih godina prošlog veka Robertom Openhajemerom.

Američki novinski sajt Aksios objavio je u sredu da se izraelska vojska priprema za mogućnost da predsednik SAD Donald Tramp naredi napad na Iran pre nego što ode s funkcije u januaru.

Pozivajući se na visoke izraelske zvaničnike Aksios je naveo da nema posebnih informacija da je takav napad neizbežan ali da izraelski lideri veruju da će poslednje nedelje mandata predsednika SAD biti „vrlo osetljiv period“.

Zvaničnici su rekli da će Vašington po svoj prilici obavestiti Izrael pre nego što izvede akciju protiv Irana. Tramp je danas retvitvao izraelske izveštaje o ubistvu.