Uprkos pretnjama SAD, Francuska nastavlja da oporezuje tehnološke gigante

Svet 26. nov 202022:43 > 22:44
Izvor: Tanjug/(AP Photo/Michel Euler

Francuska će nastaviti sa prikupljanjem posebnog poreza od velikih tehnoloških kompanija kao što su Amazon ili Fejsbuk, uprkos pretnjama o američkom uvodjenju carine na francuske proizvode - šampanjac, sir i drugu robu.

Taj porez je francuskom budžetu prošle godine doneo oko 400 miliona evra, ali vlada se složila da ga suspenduje 2020. godine, u zamenu za američko obećanje da će odustati od carinske pretnje u očekivanju razgovora o medjunarodnom sporazumu o oporezivanju internet kompanija.

Francuska se nadala da će takav sporazum biti postignut do kraja ove godine. Medjutim, administracija predsednika SAD Donalda Trampa povukla se iz pregovora, koji se vodi pod okriljem Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Zbog toga je francuski ministar finansija Bruno Le Mer (Le Maire) izjavio danas da će njegova zemlja ponovo naplaćivati taj porez.

Neimenovani zvaničnik Ministarstva finansija Francuske izjavio je da su poslati računi za porez za 2020. godinu Amazonu, Guglu i drugim kompanijama i da bi trebalo da to isplate do kraja godine.

Ministarstvo očekuje da će poreski prihod iznositi nešto više nego prošle godine, jer su velike tehnološke kompanije ostvarile dobar prihod usred pandemije koronavirusa.

Francuske vlasti su nedavno izrazile nadu da će se nova američka administracija vratiti pregovorima. I druge evropske zemlje su uvele slične mere kao Francuska.