Bajden imenovao nove članove svog tima

Svet 23. nov 202019:23 > 20:08
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo

Izabrani predsednik SAD Džozef Bajden imenovao je članove svog spoljnopolitičkog tima, među kojima su Entoni Blinken kao novi državni sekretar, Džejk Saliven kao savetnik za nacionalnu bezbednost i Linda Tomas-Grinfild kao ambasador SAD u UN.

POVEZANE VESTI

Bajden je odabrao Alehandra Mejorkasa za šefa Državne bezbednosti, a nekadašnjeg senatora Džona Kerija za specijalnog predsedničkog predstavnika za klimu.

Blinken (58) je dugogodišnji Bajdenov pomoćnik, a Tomas-Grinfild je obavljala visoku diplomatsku funkciju u administraciji predsednika Baraka Obame. Saliven je nekadašnji zamenik jednog Obaminog pomoćnika i visoki politički savetnik u kampanji kandidata demokrata na izborima 2016. godine Hilari Klinton.

Mejorkas je advokat kubansko-američkog porekla, koji je služio kao zamenik sekretara Državne bezbednosti u Obaminoj administraciji.

Bajden, koji radi iz svog doma u Delaveru, nastavlja realizaciju plana o prenosu vlasti, iako administracija aktuelnog predsednika Donalda Trampa ne sarađuje u tom procesu.

Republikanac Tramp odbija da prizna poraz na izborima održanim 3. novembra i vodi pravni proces za poništavanje rezultata da bi sprečio Bajdena da položi zakletvu 20. januara.