Lideri G20 obećali – učiniće sve za jednak pristup vakcini protiv koronavirusa

Svet 22. nov 202020:08 > 22:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Nael Shyoukhi/File Photo

Lideri Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju - G20 obećali su na onlajn samitu da će učiniti sve kako bi obezbedili "jednak" pristup vakcini protiv koronavirusa.

„Nećemo odustati od napora da svima obezbedimo jednak pristup (vakcinama, testovima i terapiji)“, navodi se u završnoj deklaraciji dvodnevnog virtuelnog samita u organizaciji Saudijske Arabije.

Lideri G20 su naveli da „u potpunosti podržavaju“ mehanizme koje je uspostavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO) u borbi protiv epidemije koronavirusa, a koja podrazumeva da vakcina ne bude samo pristupačna najbogatijim zemljama.

G20 u završnoj deklaraciji obećala je da će sprovesti ranije usvojenu incijativu o odlaganju otplate duga siromašnih zemalja.

Lideri su o trgovini naveli da je „važnije nego ikad da se podrži multilateralni trgovinski sistem“ i da se osiguraju „jednaki uslovi“.

Grupu 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju – G20, čine 19 zemalja i Evropska unija, među kojima Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija i SAD.