Patrijarh Vartolomej o Irineju: Srpski narod uvek da bude ponosan

Svet 20. nov 202010:40 > 17:48
Izvor: N1

Vaseljenski patrijarh Vartolomej rekao je da srpski narod treba uvek da bude ponosan na sve što je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej učinio za svoju svetosavsku crkvu i za ljubav koju je širio širom vaseljene, baš kao pravi pastir.

Patrijarh Vatrolomej je naveo da su se večeras u Vaseljenskoj patrijaršiji pomolili za dušu upokojenog poglavara Srpske pravoslavne crkve.

„Upravo sam se, na večernjem bogosluženju, koje smo služili u Vaseljenskoj patrijaršiji, pomolio za dušu blaženopočivšeg mi brata i saslužitelja, mudrog duhovnika i duhovnog vođe srpskog naroda, patrijarha Irineja. Kao majka crkva izražavamo saučešće srpskom narodu i SPC, a pisano saučešće sam pre nekoliko trenutaka uputio i Srpskoj patrijaršiji“, rekao je patrijarh Vartolomej.

Patrijarh vaseljenski istakao je da je upokojeni patrijarh Irinej pokazivao veliko razumijevanje i ljubav prema svim ljudima, čak i onda kada su izražavali druge i suprotne stavove o pravoslavlju i njegovom srpskom narodu, prenijeli su beogradski mediji.

„Pokazao je širinu i blagodat svakim svojim delom u životu. Neka mu Gospod podari večno rajsko naselje i neka se pred prestolom Gospoda moli za srpski narod i sve pravoslavne hrišćane. Večan mu spomen!“, poručio je patrijarh Vartolomej.

Ukrajinska i Ruska pravoslavna crkva uputile saučešća

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve Epifanije i zamenik Odeljenja za spoljne veze Ruske pravoslavne crkve protojerej Nikolaj Balašov uputili su saučešća zbog smrti srpskog patrijarha Irineja.

„U svoje ime i ime cele Pravoslavne crkve Ukrajine izražavam saučešće arhijerejima Srpske pravoslavne crkve, pastvi i srpskom narodu“, navodi se u saopštenju Ukrajinske pravoslavne crkve, dok je Balašov naveo da je patrijarh Irinej je bio istinski prijatelj Ruske pravoslavne crkve i Rusije.

„Uvek je bio veran u prijateljstvu, voleo je RPC i Rusiju“, rekao je Balašov Interfaksu.

Naveo je da će RPC pamtiti patrijarha Irineja kao vernog druga, istovremeno velikog i jednostavnog.

Balašov je naveo da je srpski patrijarh čuvao jedinstvo SPC i „svetske pravoslavne porodice“, žalio zbog njenog razjedinjavanja.

Po njegovim rečima, patrijarh je „uvek bio čovek molitve koja je bila izvor njegove unutrašnje snage“.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve Irinej umro je jutros u 91. godini od posledica koronavirusa.

Srpska pravoslavna crkva je objavila da je patrijarh Irinej preminuo jutros u 7:07 sati u vojnoj kovid bolnici „Karaburma“ u Beogradu.

Kako je navedeno, o svim detaljima u vezi sa sahranom javnost će biti uskoro obaveštena.