Uhapšen predsednik skupštine Kalabrije, optužen da je sarađivao sa mafijom

Svet 19. nov. 202012:58 > 13:02
Podeli:
policija, policajac
N1

Italijanska policija uhapsila je danas 19 ljudi, među kojima i predsednika regionalne skupštine Kalabrije na jugu zemlje, u okviru istrage o operacijama pranja novca i izborne prevare u koju je uključena kalabrijska mafija Ndrangeta.

Prema istražiteljima klan Grande Arakri, aktivan na vrhu italijanske čizme ali takođe u nekim regionima na severu i u inostranstvu prao je novac preko mreže od 23 apoteke.

Te aktivnosti omogućene su zahvaljujući podršci predsednika regionalne skupštine Kalabrije Domenika Talinija, 68, koji je pojednostavio administrativne procedure u zamenu za glasove na regionalnim izborima 2014.

Domeniko Talini, član partija Forca Italia bivšeg premijera Silvija Berluskonija, stavljen je u kućni pritvor.

Osamnaest ostalih osumničenih uhapšenih u Kalabriji i u Rimu sumnjiče se za mafijsko udruživanje, pokušaj iznude, ilegalno držanje oružja, pranje novca i izbornu prevaru, prema saopštenju policije.

Racija protiv mafije usledila je u vreme kada se Kalabrija, najsiromašniji region Italije suočava sa krizom uzastopnih ostavki troje regionalnih zdravstvenih zvaničnika zaduženih za usvajanje politike za borbu protiv Kovida-19.

Kalabrija je istorijsko uporište Ndrangete, najbogatije i najmoćnije italijanske mafije.