Pompeo: Sporazumi Izraela sa zemljama Zaliva poručuju da raste izolacija Irana

Svet 18. nov. 202015:05 > 18:32
Podeli:
Izvor: Tanjug via Menahem Kahana/Pool via AP

Državni sekretar SAD Majk Pompeo ocenio je u Jerusalimu da nedavno potpisan sporazum o normalizaciji odnosa Izraela sa dve arapske zemlje Zaliva otvaraju divne mogućnosti za trgovinu i ekonomski razvoj i poručuju državama poput Irana da njihov uticaj u regionu slabi i da su još više izolovane.

Pompeo je, u prisustvu izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i šefa diplomatije Bahreina, koji je u sredu doputovao u prvu posetu Izraelu, ocenio da sporazumi doprinose i slobodi veroispovesti i da će muslimani moći lakše da se mole u jerusalimskoj džamiji Al Aksa, zahvaljujući novim letovima iz Abu Dabija i Maname.

Ministar spoljnih poslova Bahreina Abdelatif al Zajani je, izrazivši zadovoljstvo što je došao u istorijsku posetu, rekao da je očito da su sve strane voljne da osiguraju „da mir kome teže bude topao mir“, od koga će narod imati koristi.

On je pozvao na obnovu izraelsko palestinskih mirovnih pregovora po modelu dve države.

„Nastavljam da naglašavam da u cilju postizanja takvog mira palestinsko izraelski sukob mora biti rešen. Zato pozivam dve strane da sednu za pregovarački sto, kako bi se postiglo održivo rešenje (po modelu) dve države“, rekao je Al Zajani, na brifingu za novinare sa Pompeom i Netanjahuom.

Izvor : Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky, Pool

Netanjahu je zahvalio Pompeu na „nepokolebljivom prijateljstvu“, rekavši da je tokom godina bilo kontakata između Izraela i Bahreina, ali da „ovog dana ne bi bilo, Sporazumi Avram (sa Bahreinom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima), ne bi bili potpisani bez ključne podrške predsednika Trampa“, preneli su izraelski mediji.

On je zamolio Pompea da prenese Trampu izraze dubokog poštovanja i poštovanja Izraela za sve što je on i njegova administracija uradila za jevrejsku državu i za mir.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo doputovao je u oproštajnu posetu Izraelu, koja je već unapred izazvala kritike Palestinaca zbog njegovog mogućeg obilaska jednog jevrejskog naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, javio je AP.

Posle Francuske, Turske i Gruzije, avion u kojem je bio šef američke diplomatije sleteo je na međunarodni aerodrom Ben Gurion, na dan prve zvanične posete Izraelu njegovog kolege iz Bahreina Al Zajanija.