Trampov biograf mu predviđa televizijsku karijeru nakon odlaska iz Bele kuće

Svet 14. nov 202015:55 > 16:19
Podeli:
Izvor: REUTERS/Brandon Bell

"Očekujem da će stalno biti na televiziji. Verovatno će biti suvlasnik ili vlasnik neke TV mreže i baviće se političkom zabavom", kaže o budućnosti Donalda Trampa njegov biograf Majkl Dantonijo u intervjuu za Dojče vele.

Američki biograf i novinar, koji je nagrađen Pulicerovom nagradom, Majkl Dantonijo proveo je dosta vremena s američkim predsednikom Donaldom Trampom dok je pisao dve knjige o njemu. Knjiga „High Crimes: The Corruption, Impunity, and Impeachment of Donald Tramp“, (Kriminal na vrhu: korupcija, nekažnjivost i impičment Donalda Trampa), hronika je predsednikovog impičmenta, objavljena u oktobru 2020.

„Sasvim je jasno da je Donald Tramp još od malih nogu, više od svega hteo da bude šoumen. On jeste izgradio nekoliko nebodera i vlasnik je golf terena. Ali, najveći deo njegovih prihoda od 2000. pa na ovamo dolazio je od televizijske zabave. Kad ga gledate na bini tokom kampanje, punog energije, i kada vidite koliko ga to zabavlja, prilično je jasno šta želi da radi“, rekao je Dantonijo, prenosi DW.

Dodao je da očekujem da će Tramp stalno biti na televiziji i da će verovatno će biti suvlasnik ili vlasnik neke TV mreže.

„Ako se uzme u obzir da je za njega glasalo 70 miliona ljudi, onda se može zamisliti kako bi to funkcionisalo. Čak i ako je reč o 30 miliona domaćinstava, ako se svako pretplati za jedan dolar mesečno… možete zamisliti koliki prihod bi se mogao ostvariti stvaranjem takve mreže“, objasnio je.

Smatra da bi takvo angažovanje moglo da obezbedi posao i za decu odlazećeg predsednika SAD, pa tako, u šaljivom tonu, „predviđa“ da bi Donald junior mogao da ima emisiju pod nazivom „Pričajući o mom tati“, a Ivanka emisiju pod nazivom „Divna kao ja“.

Što se tiče Trampovih poslova oko nekretnina i hotela, Dantonijo kaže da je taj brend „oštećen“.

„Zanimljivo je razmišljati o tome da nekretnine i hoteli možda i neće biti više u rukama porodice Tramp. To je vrlo težak posao. Njihov brend je oštećen, kako za luksuzno tržište, tako i za ono drugo tržište. Mogu da zamislim da će prodati sve što im je ostalo“, istakao je.

Na pitanje šta bi se moglo naći u Trampovoj predsedničkoj biblioteci, biograf kaže da bi to moglo da se pretvori u istraživanje o neuspelim predsednicima i koketiranju SAD sa autoritarizmom.

„To se verovatno neće desiti odmah već posle određenog, dužeg vremena. Na primer, Niksonova biblioteka je bila kontroverzna, a onda su doveli prave istoričare koji su je izveli na pravi put. Samo ne znam šta bi se stavilo u muzej ili biblioteku posvećenu Donaldu Trampu“, rekao je.

O tužbama i krivičnim istragama koje se vode protiv odlazećeg predsednika, Dantonijo kaže da je on izbegavao zakon u prošlosti poput Hudinija.

„Njegove finansije su toliko tajanstvene da je teško odrediti šta mu je važno, a šta ne. Bori se za iznenađujuće male svote novca, ako imate na umu njegove tvrdnje da vredi 10 milijardi dolara. Ali ja ga znam kao nekoga ko radi sve moguće kako bi izvukao još 50.000 dolara od posla vrednog 100 miliona dolara. Ali moguće je da mu je tada novac zapravo trebao, da su njegove tvrdnje o velikom bogatstvu bile neistinite do te mere da je bio prinuđen da skuplja i sitniš. Mislim da je moguće da mu, kao vlasniku nekretnina i kompanija, problemi, sa porezima nanesu veliku štetu. Ali mislim da ga ni to više ne zanima. Mislim da cela ova porodica svoju budućnost vidi u političkoj zabavi i da će se time i baviti. To će biti nešto poput Foks njuza. Ali vesti neće biti. Tu će biti samo ličnosti, porodica Tramp i ljudi poput Trampa“, kaže.

Ne očekuje da će pokušati ponovo da se kandiduje na izborima 2024.

„Mislim da bi Tramp mogao da shvati da više moći ima van Vašingtona nego povratkom u Vašington. Njegov ego bi mogao da ga navede da razmotri tu opciju, ali mislim da to ipak neće učiniti. On bi mogao da bude srećniji u studiju, dok javno nastupa i gradi mrežu koja će ga nadživeti i njegovoj deci pružiti položaje sa velikim uticajem“, zaključio je Dantonijo.