Tihanovskaja: Vlasti uhapsile više od 1.000 demonstranata, stotine pretučene

Svet 09. nov 202014:26 > 14:29
Podeli:
Izvor: TANJUG/AP Photo

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovskaja izjavila je danas da je u novom talasu represije protesta protiv predsednika Aleksandra Lukašenka u nedelju uhapšeno više od 1.000 ljudi.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je 1.048 osoba, među kojima ima i novinara i poznatih ličnosti, uhapšeno u Minsku i drugim gradovima.

„Više od 1.000 ljudi je uhapšeno i nekoliko stotina pretučeno udarcima nogom ili pendrekom“, rekla je Tihanovskaja u egzilu u Litvaniji.

POVEZANE VESTI

Prema njenim rečima, građani protestuju protiv nasilja i onih koji im lome noge, a koji ne zaslužuju da se zovu Belorusima.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova.

Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni. Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle nekoliko meseca.

Lukašenko (66), koji Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima, optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.