Prvi avion s izraelskim turistima sleteo u Dubai

Svet 08. nov. 202017:07 > 17:16
Podeli:
Izvor: AFP/Juan Mabromata/Ilustracija

Prvi avion u kojem su bili izraelski turisti sleteo je u Dubai, što je najnovija potvrda sporazuma o normalizaciji odnosa postignutog između dve zemlje.

Nisko budžetska avio kompanija FlajDubai (FlyDubai) poslala jedan od svojih aviona Boing 737s na međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva jutros da primi putnike i oni su za oko tri sata doputovali u UAE. 

Avion je proleteo kroz vazdušni prostor Saudijske Arabije i potom iznad Persijskog zaliva. 

Turisti iz Izraela su doputovali u vreme kada Dubai pokušava da oživi turizam usred pandemije koronavirusa.

UAE i Izrael su se dogovorili da uskoro pokrenu redovne komercijalne letove između dve zemlje, a nedavno su razmenili poslovne i vladine delegacije.

FlajDubai planira da kasnije ovog meseca počne da leti za Tel Aviv i ta kompanija je rekla da je današnji let bio čarter, ne ulazeći u detalje.

Izrael i UAE su godinama održavali tajne odnose, a nedavno su ih obelodanili i 15. septembra potpisali sporazum o normalizaciji u Beloj kući.

Istog dana je i Bahrein potpisao takav sporazum s Izraelom.

Emirati i Bahrein su tako postali treća i četvrta zemlja, posle Egipta i Jordana, koje su sklopile mirovni sporazum s Izraelom.

Emirati su rekli da očekuju da odnosi s Izraelom budu bliski i nadaju se da će sporazum doprineti nastojanjima da ta zemlja kupi borbene avione F-35 od SAD.

Sporazumi takođe ujedinjuju tri zemlje koje su zabrinute zbog poteza Irana u regionu.

Ti dokumenti se, medjutim, ne bave decenijskim sukobom između Izraela i Palestinaca koji ih smatraju nožem u leđa i izdajom arapske braće.