Opozicioni protesti širom Gruzije, policija koristila vodene topove

Svet 08. nov. 202016:39 > 20:30
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Zurab Tsertsvadze

Policija u Gruziji danas je koristila vodene topove protiv nekoliko hiljada demonstranata koji traže ponovne parlamentarne izbore.

Policija je intervenisala kada su demonstranti zapretili da će blokirati pristup zgradi u kojoj se nalazi izborna komisija.

Demonstranti u Tbilisiju se se okupili ispred parlamenta, a mnogi okupljeni su nosili zaštitne maske zbog epidemije koronavirusa.

Prema rezultatima izborne komisije, vladajuća stranka „Gruzijski san“ milijardera Bidzine Ivanišvilija osvojila malo više od 48 odsto glasova, dok su opozicione stranke osvojile oko 46 osto glasova.

POVEZANE VESTI

Opozicija je ocenila da su izbori održani 31. oktobra bili namešteni i odbila je da uđe u parlament.

Vladajuća stranka demantovala je tvrdnje opozicije.

Međunarodni posmatrači, među kojima Organizacija za evopsku bezbednost i saradnju i Parlamentarna skupština NATO, ocenili su da su „poštovane osnovne slobode na izborima“ ali su dodali da su izbori daleko od besprekornih, pominjući pritisak na glasače.

Lider opozicije Mihail Sakašvili, koji je u egzilu u Ukrajini, rekao da su rezultati „falsikovani“. Sakašvili, nekada predsednik Gruzije, pozvao je na proteste odmah posle izbora.