Na protestima protiv Lukašenka uhapšeno 800 osoba, među njima i javne ličnosti

Svet 08. nov 202013:23 > 22:36
Podeli:
Izvor: TANJUG/AP Photo

Beloruska policija uhapsila je više od 800 ljudi koji su na demonstracijama zahtevali povlačenje dugogodišnjeg autoritarnog predsednika Aleksandra Lukašenka.

Grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela je da je 830 osoba, među kojima ima i novinara i poznatih ličnosti, uhapšeno u Minsku i drugim gradovima.

Među uhapšenima su osvajač srebrne medalje u desetoboju na Olimpijskim igrama 2008. Andrej Kraučanka, dvostruki svetski šampion u kik-boksu Ivan Ganin, nekadašnja mis Belorusije Olga Jinikova i poznati glumac Aleksandar Ždanovič.

Na novom masovnom protestu uhapšene su desetine novinara.

Šefica opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja se sklonila u Litvaniji rekla je da 90 dana demonstracija bez popuštanja režima pokazuju da je Lukašenko izgubio legitimitet i vlast.

POVEZANE VESTI

„Neće da nam da pravo da odlučujemo o tome šta se dešava u našoj zemlji“, napisala je ona na porukama Telegram i dodala da će demonstracije da se nastave „do pobede“.

Tihanovskaja, koja kaže da je ona pobednica izbora 8. avgusta, dobila je podršku više evropskih zvaničnika koji su odbili da priznaju rezultate beloruskih izbora. Ona je juče čestitala Džou Bajdenu izbor za predsednika SAD.

„To je bio pravi tok ideja, programa i timova za razliku od Belorusije gde su glasovi jednostavno bili pokradeni“, rekla je ona.

Dodala je da veruje da će novi predsednik SAD uskoro priznati pravično izabranog predsednika nove i slobodne Belorusije, i naglasila da je Džo Bajden više puta zauzeo čvrste stavove podrške beloruskom narodu.

Takođe je izrazila nadu da će uskoro moći da se sastane sa izabranim predsednikom SAD Džoom Bajdenom.

Tokom poslednja tri meseca protivnici Aleksandra Lukašenka okupjaju se svake nedelje u glavnom gradu Minsku da traže njegovu ostavku posle izbora 9. avgusta obeleženih optužbama za masovnu prevaru.

Izvor : STRINGER / AFP

Oni traže od predsednika Lukašenka, koji je na vlasti od 1994, da prepusti svoje mesto protivnici na predsedničkim izborima Svetlani Tihanovskoj, koja je kao i druge vodeće opozicione ličnosti morala da pobegne iz zemlje da bi izbegla represiju u nedeljama posle izbora.

Na nedeljnim protestima u Belorusiji redovno se okuplja više desetine hiljada ljudi, nekad više od 100.000 i to su najveća okupljanja od nezavisnosti zemlje 1991.