Iranski predsednik pozvao Bajdena da se vrati nuklearnom sporazumu

Svet 08. nov 202012:24 > 12:33
Podeli:
Izvor: Tanjug/Iranian Presidency Office via AP

Iranski predsednik pozvao je izabranog predsednika SAD Džoa Bajdena da "nadoknadi ranije greške" i vrati SAD u okvir nuklearnog sporazuma, koji je Teheran potpisao sa svetskim silama, javila je iranska državna agencija.

Izjava predsednika Hasana Rohanija označava reakciju na najvišem nivou do sada iz Irana na vest da su Bajden i njegova kandidatkinja za potpredsednicu Kamala Haris pobedili na predsedničkim izborima 3. novembra. 

„Sada se otvorila mogućnost da sledeća američka administracija nadoknadi greške u prošlosti i vrati se na put ispunjenja međunarodnih sporazuma kroz poštovanje međunarodnih normi“, rekao je Rohani, kako prenosi novinska agencija Irna.

Za vreme predsednika Donalda Trampa tenzije između SAD i Irana su eskalirale i dostigle vrhunac ranije ove godine. Jedan od Trampovih poteza bio je da 2018. godine jednostrano povuče SAD iz iranskog nuklearnog sporazuma, prema kome je Iran ograničio obogaćivanje uranijuma u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Od tada su SAD ponovo uvele sankcije Iranu koje su jako pogodile njegovu privredu, dodatno ugroženom epidemijom koronavirusa. U nastojanju da izvrše pritisak na Evropu da nađe način da zaobiđe sankcije Iran je polako odustao od ograničenja prema nuklearnom sporazumu.

„Narod Irana je kroz herojski otpor nametnutom ekonomskom ratu dokazao da je američka politika maksimalnog pritiska osuđena na propast“, rekao je Rohani i dodao da Iran smatra svojom strategijom konstruktivnu saradnju sa svetom.