Indija prijavila više od 45.000 novih slučajeva zaraze, kritično u Nju Delhiju

Svet 08. nov. 202009:47 > 09:55
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

Indija je prijavila 45.674 nova slučaja zaraze koronavirusom u prethodna 24 časa, dok se glavni grad Nju Delhi ove nedelje suočava sa strmim porastom od gotovo 7.000 novozaraženih dnevno.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva zaraze u Indiji je prešao 8,5 miliona i trenutno je to drugi najveći broj zaraženih u svetu iza SAD.

Indijsko ministarstvo zdravlja danas je prijavilo 559 preminulih od koronavirusa, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 126.121. 

U Indiji opšte uzev stalno pada broj novih slučajeva zaraze od kada je dostignut vrhunac od blizu 100.000 novozaraženih dnevno sredinom septembra. Međutim u Nju Delhiju broj novozaraženih se i dalje kreće na oko 7.000 dnevno, posle pada na skoro 1.000 u septembru. 

U Nju Delhiju je prijavljeno 79 umrlih od koronavirusa u prethodna 24 časa što je najviši broj od juna. 

Ministar zdravlja indijske države Delhi Satjendar Džain rekao je da su pored „agresivnog trasiranja“ kontakata počeli testiranje u komercijalnim četvrtima i drugim lokacijama gde se skuplja puno ljudi. Vlasti koriste mobilne kombije za testiranje da stignu do što više ljudi. 

Vlada upozorava da bi situacija mogla da se pogorša zbog velikih okupljanja na kupovinama pred predstojeće tradicionalne festivale na šta se nadodaje dolazak zime i visoki nivoi zagađenja vazduha.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.