Erdogan smenio šefa centralne banke zbog visoke inflacije i niske vrednosti lire

Svet 07. nov. 202009:18 > 09:21
Podeli:
Izvor: Tanjug / Turkish Presidency via AP

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan smenio je šefa centralne banke zbog visoke inflacije i rekordno niske vrednosti lire.

Bivši ministar finansija Naci Agbal zameniće Murata Ujsala, prema uredbi predsednika objavljenoj u Službenom glasniku.

Odluka je doneta nakon što je lira izgubila skoro trećinu vrednosti od početka godine – u petak je prema američkom dolaru dostigla rekordnih 8,58, a godišnja inflacija iznosila 11,89 odsto.

Ujsal je imenovan za predsednika centralne banke u julu 2019. godine nakon što njegov prethodnik nije uspeo da smanji kamate da bi podstakao ekonomiju.

Erdogan je pozvao na smanjenje kamatnih stopa, pobijajući ustaljenu ekonomsku teoriju da visoke stope mogu obuzdati inflaciju.

On smatra da padom kamatnih stopa pada i inflacija. Prošlog vikenda opisao je kamate, devizni kurs i inflaciju kao „đavolski trougao“.

Erdogan i turski ministar finansija, njegov zet Berat Albairak, često su za ekonomske probleme sa kojima se suočava Turska krivili strane sile.

Agbal je imenovan sa svog prethodnog mesta za šefa predsedničke direkcije za strategiju i budžet. Bio je ministar finansija od 2015. do 2018.godine.