Tramp javno optužuje za krađu, analitičari kažu da nije izneo nikakve dokaze

Svet 06. nov. 202018:21 > 19:06
Podeli:
Izvor: REUTERS/Carlos Barria

Kandidat demokrata, Džozef Bajden, je na korak do pobede na izborima za američkog predsednika, ali ni četiri dana po zatvaranju birališta, brojanje glasova pristiglih poštom nije završeno. Drama se nastavlja, a predsednik Donald Tramp javno optužuje demokrate za krađu i prevaru, dok analitičari tvrde da za to nije izneo nikakve dokaze.

Na izborima sa najvećom izlaznošću u poslednjih 100 godina bitka za brojanje svakog glasa traje i dalje. U Pensilvaniji i Džorždiji, gde je Trarmp, dok su se brojali listići iz glasačkih kutija, imao solidnu prednost, sada je došlo do preokreta. Prema zvaničnim podacima, Džozef Bajden je u prednosti.

„Nemam sumnju da ćemo po završetku brojanja senatorka Haris i ja biti proglašeni pobednicima. Stoga vas molim da ostanete mirni. Proces se odvija. Prebrojavanje će se brzo završiti i znaćemo vrlo brzo rezultat“, poručio je kandidat za predsednika Džo Bajden.

Predsednik se prvi put obratio javnosti posle izbora, ali nije odgovarao na pitanja novinara, a tri vodeće američke TV mreže prekinule su prenos uživo, dok je iznosio više nepotvrđenih tvrdnji o prevari, optuživao demokrate da pokušavaju da ukradu izbore.

POVEZANE VESTI:

„Naš cilje je da obranimo integritet ovih izbora. Nećemo dopustiti da se podmićivanjem pokradu ovako važni izbori. Nećemo da to prećutimo, da bilo ko ućutka naše glasače i tako krivotvori rezultat. Ako brojite legalne glasove, ja lako pobeđujem. Ako brojite ilegalne glasove, mogu da pokušaju da nas pokradu“, rekao je predsednik Donald Tramp.

Tramp, kako odmiče brojanje glasova, osim na konferenciji za novinare i na Tviteru je objavljivao optužbe, ali sve takve njegove izjave Tviter je prekrio upozorenjem, a korisnik mora kliknuti „view“ da bi video što je napisao.

Trampovom bivšem savetniku Stivenu Benonu Tviter je trajno ukinuo nalog, pošto je objavio da epidemiologa Entonija Faučija i direktora FBI treba skratiti za glavu. Ali napetu atmosferu stvaraju i drugi republikanci.

„Ako Džo Bajden pobedi na ovim izborima, biće osvete, ne nasilja, ali pola države će verovati kako su nas prevarili na ovim izborima“, rekao je republikanski predstavnik u Dđorždiji Vernon Džons.

Neki republikanci su, međutim, ostali hladne glave.

„Prebrojavanje svakog glasa je u srcu demokratije. Ukoliko ima navodnih neregularnosti, one će biti istražene i na kraju razrešene na sudu“, kaže bivši republikanski kandidat za predsednika senator Mit Romni.

Tramp još nije izgubio izbore, ali i on najavljuje da će posle brojanja glasova, koje može da potraje još više dana, Vrhovni sud reći ko je predsednik.