Rekordan broj preminulih u jednom danu u Poljskoj, umrlo čak 445 ljudi

Svet 06. nov. 202011:42 > 11:48
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kacper Pempel

U Poljskoj je u poslednja 24 časa zebeležen rekordni broj umrlih od posledica kovida-19, njih 445, a broj novozaraženih je 27.086, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Do sada je usled zaraze koronavirusom u Poljskoj od 38 miliona stanovnika preminulo 7.287, a zarazilo se ukupno 493.765.

U bolnicama je trenutno 19.749 kovid pacijenata, od toga je u teškom stanju na respiratorima njih 1.703.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je u Poljskoj trenutno 2.238 respiratora i slobodnih je, ako zatreba, 535 aparata.

U karantinu su trenutno 433.524 osobe, a pod sanitarno-epidemiološkim nadzorom 42.562.

Od subote na snagu stupaju nove pooštrene mere.

Osnovne škole prelaze na nastavu na daljinu, zatvaraju se radnje u tržnim centrima, institucije kulture kao pozorišta i bioskopi, radnim danima deca mlađa od 16 godina neće smeti od 8 do 16 časova na ulicu bez pratnje odraslih.

Premijer Mateuš Moravjecki apelovao je i na stotine hiljada Poljakinja, koje od 22. oktobra izlaze svakodnevno masovno na ulice u preko 400 poljskih gradova da protestuju zbog presude Ustavnog suda da im gotovo potpuno zabrane abortuse, da prebace svoje proteste na internet, jer masovne demonstracije u vreme pandemije prete povećanim priraštajima zaraženih.

„Ako epidemija predje 70 do 75 slučajeva zaraženih na 100.000 stanovnika moraćemo da pređemo na nacionalni karantin – vrlo stroge zabrane kretanja i sve zabrane koje bi nam omogućile da realizujemo scenario koji nam je najpotrebniji“, upozorio je u sredu premijer Moravjecki.

Opštepoljski štrajk žena, udruženje koje je nastalo povodom neuspelih pokušaja vlasti konzervativne stranke Pravo i Pravda da zabrani potpuno abortuse 2016. godine, koje predvodi i najnovije proteste, premijerov apel je odbilo sve dok se ne povuče presuda Ustavnog suda.

Poljsku čeka još jedna masovna manifestacija, uprkos sanitarnim merama i pandemiji sa dnevnim rekordima preminulih ovih dana, Marš nezavisnosti koji organizuju tradicionalno na državni praznik 11. novembra poljski radikalni nacionalisti i ekstremna desnica, najveći u Varšavi, ali i u drugim velikim gradovima širom Poljske.

Apele vlasti da ove godine simbol patriotizma za nacionaliste postane to da u interesu zdravlja Poljaka odustanu od Marša nezavisnosti organizatori su odbili, upozoravajući da kad mogu da krše sanitarne mere Poljakinje tražeći pravo da odlučuju o svom telu i na abortus, mogu i oni.

Opozicioni gradonačelnik Varšave Rafal Tšaskovski saopštio je da su gradske vlasti, na osnovu mišljenja sanitarne inspekcije, zabranile Marš nezavisnosti, koji imaju pravo da zabrane jer je redovna najavljena manifestacija.

Demonstracije Poljakinja su u svetlu paragrafa spontana okupljanja, koja mogu da budu zabranjena u vreme vanrednog stanja.

Šef udruženja Marš nezavisnosti Robert Bonkjevič kazao je da će Marša, ove godine pod parolom „Naša civilizacija, naši principi“, svakako biti, a da će učesnici nastojati da poštuju sanitarne mere – nose maske i poštuju razmak.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.