Austrijski ministar priznao propuste pred napad u Beču, ignorisano upozorenje

Svet 05. nov 202015:21 > 15:29
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Ronald Zak

Austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer priznao je da je u slučaju terorističkog napada u Beču bilo propusta i da austrijske vlasti nisu dovoljno pažnje posvetile upozorenjima i informacijama, koje im je blagovremeno poslala slovačka policija.

Slovačka policija je austrijske kolege letos obavestila da je Kujtim Fejzulahi, simpatizer ekstremističke organizacije Islamska država, koji je u centru Beča ubio četvoro ljudi, pokušao da kupi municiju u Bratislavi. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovačke informisalo je policiju u Beču da su dve osobe, verovatno arapskog, turskog ili čečenskog porekla, u jednoj prodavnici oružja u Bratislavi pokušale da kupe municiju kalibra 7,62 za jurišnu pušku AK-47 kalašnjikov. 

U šturom saopštenju koje je direkcija slovačke policije objavila na svom fejsbuk profilu, navedeno je samo da municija nije prodata, pošto kupci nisu imali dozvolu za nošenje oružja.

„Odmah smo poslali informaciju austrijskim kolegama. Nećemo dalje komentarisati tu temu kako ne bi ugrozili istragu u Austriji“, navela je slovačka policija, a preneo portal Euraktiv Srbija.

Dnevni listovi na nemačkom jeziku objavili su, međutim, da se to dogodilo još u julu ove godine, a prema pisanju nemačkog dnevnika Zidojče cajtung u pitanju je bila municija za pušku Zastava M70, odnosno kragujevačku verziju kalašnjikova.

Slovačka policija austrijske kolege je obavestila i o vozilu koje je korišćeno i registarskim oznakama, i na osnovu toga je austrijska policija uspela da identifikuje dvojicu muškaraca, od koje je jedan bio Kujtim Fejzulahi. Ustanovljeno je da je vlasnica vozila koje su koristili poreklom sa Kosova i da je, iako ona ranije nije bila poznata policiji, protiv njenog sina već vođeno nekoiiko sudskih postupaka zbog radikalnih stavova i podrške džihadu i Islamskoj državi, objavio je švajcarski list 20minuten.

POVEZANE VESTI:

Dvadesetogodišnji Kujtim Fejzulahi rođen je u Beču, a pored austrijskog, poseduje i državljanstvo Severne Makedonije, odakle potiču njegovi roditelji. Fejzulahi je 2018. godine uhapšen, pošto je pokušao da preko Turske otputuje u Siriju i da se pridruži Islamskoj državi. U aprilu 2019. godine osuđen je na 22 meseca zatvora, ali je, u skladu sa zakonom, posle osam meseci pušten na uslovnu slobodu.

Ministar Karl Nehamer rekao je da je Fejzulahi pušten iz zatvora pod blažim uslovima, jer je reč o mlađem punoletnom licu i pošto je uspeo da ubedi vlasti da više nije pristalica ekstremističkih ideja. Fejzulahi je, međutim, i posle puštanja iz zatvora potajno nastavio da se radikalizuje i da, po svoj prilici uz podršku istomišljenika iz Austrije i Švajcarske, priprema teroristički napad, navela je austrijska policija.

Saopštenje slovačke policije ukazuje, međutim, da to opasno ponašanje Fejzulahija nije prošlo potpuno neprimećeno, da su o tome blagovremeno obaveštene i austrijske službe, ali da nisu reagovale na pravi način. Ministar Nehamer rekao je da je austrijska Savezna uprava za zaštitu ustavnog poretka i suzbijanje terorizma (BVT) znala za informaciju Bratislave.

Međutim, kako je rekao, prilikom narednih koraka nešto „očigledno nije funkcionisalo u komunikaciji“.

Sa informacijama o mogućoj pripremi terorističkog napada nisu bili upoznati ni ministarstvo pravde ni državno tužilaštvo, preneli su austrijski mediji. Sve okolnosti sada treba da istraži nezavisna komisija.