Ministar policije Austrije: Terorista u Beču delovao samostalno, mogući propusti

Svet 04. nov 202020:53 > 21:07
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Ronald Zak

Terorista koji je u ponedjeljak ubio četiri osobe u Beču, glavnom gradu Austrije, u julu je pokušao ilegalno da kupi metke iz Slovačke, o čemu su bile upoznate i austrijske obaveštajne službe, kazao je novinarima austrijski ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer. Istakao je, takođe, da je video dokaz koji potvrđuje da je napadač delovao sam, dodajući da je možda bilo propusta u komunikaciji u vezi sa dojavom slovačke obavještajne službe.

Naglasio je kako su postojali određeni problemi i propusti u postupanju Austrije s informacijom koju su dobili iz Slovačke nakon što je napadač pokušao da kupi municiju u toj zemlji.

POVEZANE VESTI

„Jasno je da je nešto krenulo krivo u koracima u komunikaciji koja je usledila“, rekao je Nehamer i pozvao na formiranje nezavisne komisije koja bi ispitala rad austrijske obavještajne službe.

Dodao je da je napadač, kojeg je ubila policija, obmanuo program za reintegraciju u društvo. istakavši da se istraga o terorističkom napadu nastavlja,

Nehamer je rekao da je privedeno 14 osoba za koje se smatra da su povezane sa 20-godišnjim teroristom, dodajući da se radi o osobama različitih nacionalnosti.

Generalni šef za javnu bezbednost Franc Ruf istakao je da je napadač pokušao da ode u Avganistan 2018. godine, ali to nije bilo moguće jer nije imao vizu.

Dodao je da je terorista kasnije iste godine otišao u Tursku, odakle je pokušao da pređe u Siriju, ali je zadržan u Turskoj koja ga je isporučila Austriji.

Tada su ga austrijske vlasti uhapsile i osudile na 22 meseca zatvora, ali je pušten na uslovnu slobodu 11 meseci pre nego što je odslužio kaznu.

U međuvremenu, poznat je i identitet četiri osobe koje su izgubile život u terorističkom napadu. Dvoje su državljani Austrije, jedan Nemac i jedan državljanin Severne Makedonije, piše Anadolija.