EU kritikovala Tursku zbog istraživanja gasa na Mediteranu

Svet 04. nov 202015:51 > 16:00
Podeli:
Izvor: OZAN KOSE / AFP

Evropska unija ocenila je da je "za žaljenje" odluka Turske da produži misiju broda za istraživanje gasa u spornoj oblasti u istočnom Mediteranu.

„Za žaljenje su najnovije najave na sistemu pomorskog uzbunjivanja Natveks u vezi sa nastavkom… aktivnosti Turske u grčkim i kiparskim pomorskim oblastima, posebno s obzirom na sadašnje pokušaje na svim nivoima da se stvori prostor za dijalog“, izjavio je portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borela.

Portparol je ocenio da se time stvaraju dalje „napetosti i nepoverenje u regionu, umesto da se doprinese trajnim rešenjima“.

„Dijalog i uzdržavanje od jednostranih radnji ključni su elementi za postizanje stabilnog i sigurnog okruženja u istočnom Mediteranu, i za razvoj odnosa saradnje i obostranog interesa EU i Turske“, rekao je Borelov portparol.

Raspoređivanje turskog broda doveo je do eskalacije tenzija sa Atinom poslednjih meseci. Lideri Evropske unije odlučiće početkom decembra o eventualnom uvođenju sankcija Turskoj.

Paket ekonomskih sankcija koji je pripremila Evropska komisija spreman je za aktiviranje i mogao bi da nanese ozbiljnu štetu Turskoj, posebno sektoru turizma i transporta, izjavile su Frans presu neimenovane evropske diplomate.