Mišić: Ispunjavaju se slutnje da će SAD ući u političku i ustavnu krizu

Svet 04. nov 202012:41 > 12:46
Izvor: N1

Milan Mišić, spoljno-politički komentator, kaže da se ispunjavaju one slutnje, posle današnje izjave Donalda Trampa da će se obratiti Vrhovnom sudu, da će SAD ući u političku i ustavnu krizu. Očigledno da će Tramp ostati na onome da on neće priznati poraz, kaže gost N1.

POVEZANE VESTI

 Gostujući u emisiji N1 Studio Live, Mišić je rekao da su sondaže upućivale na relativno laku pobedu Bajdena, a da se danas vidi da to ne ide tako lako.

Gost N1, komentarišući šta se može deseiti posle izbora, navodi da ostanak Donalda Trampa znači nastavak dosadašnje politike – izlazak iz multilateralnih aranžmana, povlačenje SAD iz spoljnih poslova, pa i direktni konflikti za zemljama i međunarodnim organizacijama koje su bile američki saveznici. Pobedi li Bajden, pokušaće da popravi tu štetu koja je napravljena i da vrati Ameriku pre svega vrati u globalno bitne aranžmane, kakav je napr. Pariski klimatski sporazum, pokušaće obnovu sporazuma sa Iranom i da se u meri u kojoj je to moguće poprave odnosi u transantlantskom savezu, s obzirom na to da je Tramp više puta osporavao neophodnost NATO saveza, ističe Mišić.

Tramp se, navodi gost N1, odlučio na to da mu nisu potrebni saveznici, konstatujući da saveznici iskorišćavanju SAD.

Govoreći o uticaju na naš region, Mišić podvlači da nismo u fokusu američke spoljne politike, bez obzira ko pobedi. „Nesporno je da smo u poslednjih nekoliko meseci uspeli da relaksiramo naše odnose sa SAD i da su SAD, posredstvom izaslanika Ričarda Grenela, unele neku novu dinamiku na Balkanu, ali treba imati u vidu da rasplet glavnog balkanskog pitanja, odnosa između Srbije i odmetnute pokrajine KiM, ne zavisi samo od Amerike već i od EU, čijem članstvu težimo. A zavisi svakako i od svake članice SB koja takav sporazum treba da overi“, ističe Mišić.

On navodi da bi eventulano preveliko oslanjanje Srbije na SAD predstavljalo komplikaciju u međunarodnim odnosima zbog proklamovane vojne neutralnosti i neke nove vrste političke nesvrstanosti, ali i s obzirom na obaveze preuzete u dogovorima sa  Kinom i Rusijom, ali i u odnosu na one (obaveze) koje smo preuzeli na putu članstva u EU.

Osvrćući se na vašingtonske sporazume, Mišić kaže da se tu radi o deklaracijama o namerama, i da ti dokumenti nisu apsolutne obaveze, pa da se i „tu ne bi mnogo osetilo, i da pobedi Bajden“.

Upitan o polarizaciji koja je oštra u ovom periodu u SAD i da li bi to moglo da rezultuje sukobima, Mišić kaže da se ona ogleda u tome da je sa jedne strane stara Amerika u kojoj dominira bela većina i, s druge, nova Amerika koja je diverzifikovana i koja pokazuje da su manjine postale jače. Tramp zastupa snage restauracije, dodaje.

Mišić kaže da se ispunjavaju one slutnje, posle današnje izjave Trampa, da će SAD ući u političku i ustavnu krizu. Očigledno da će Tramp ostati na onome da on neće priznati poraz. Amerika nema centralnu instituciju koja presuđuje ko je pobedio, priznanje poraza je nepisano pravilo – da gubitnik održi govor, čestita pobedniku i ode u političku istoriju, zaključuje Mišić.

Sve u vezi sa američkim izborima pratite u našem LIVE BLOGU.