Ajzenhamer: Drugačija radikalizacija, imamo usamljene vukove ili čopor koji lovi

Svet 03. nov 202012:58 > 13:12
Podeli:
Izvor: N1

Vladimir Ajzenhamer sa Fakulteta za bezbednost objašnjava da se danas radikalizacija odvija na drugi način, i da nije više vertikalna struktura gde imamo lidere poput Bin Ladena ili Al Bagdadaija, već da je sada radikalizacija horizontalna.

 Kako je rekao, napad u Beču je još jedna karika u lancu nasilja koji je zapljusnuo EU i pitanje terorizma i Islama ne može biti posmatrano na konvencionalni način.

„Sada imamo obrazac, ono što se dogodilo u Francuskoj i Austriji, terorizam dobija nove obrasce. Ako posmatramo aktere, to su mladi ljudi, mlad čovek je i napadač iz Beča. Imamo horizontalnu radikalizaciju, da li u manjinskoj zajednici ili na virtuelnoj platformi, jako je teško za predvideti i preduprediti. Odudara od modela terorističkih napda koje smo imali, podseća na krvavi novembar u Francuskoj. Danas imamo ili usamljene vukove ili manji čopor, pojedince povezane u manje grupe koji kreću u lov“, objasnio je.  

POVEZANE VESTI:

Zato je, smatra, ogromna odgovornost na medijima i društvenim mrežama.

„Imamo na internetu neverovatne diskurse mržnje. Ovo je jedna kultura hejta koja se širi mrežama, kada tome dodamo senzacionalizam dobijamo zapaljivu masu. Taj momak je imamo radikalizaciju da ide negde drugde da ratuje, svoju mržnju iskalio je u svom okruženju, govorimo o momku koji je rođen u Beču, a nije uspeo da se socijalizuje. Imamo podeljena društva puna podeljenih mladih ljudi“, kaže Ajzenhamer.   

Na pitanje šta dalje, Ajzenhamer kaže da ćemo ići u pravcu daljeg zaoštravanja situacije.

„Biće novih napda, sve službe su alarmirane i pozornost je veća. Ja se bojim i kontra reakcije, sada možemo biti svedoci i porsata islamofobije, mogu uslediti sada kontra akcije, što će podgrevati situaciju“, kaže.  

Iako je ovakve napade teško preduprediti, Ajzenhamer objašnjava da i individue žele „formu spektakla“ i da je napadač ostavio poruku na Instagramu. 

„Vrlo često pre počinjenog napada individue žele da ostave poruku, pozornost na mrežama može biti ključ. Ne isključujemo ni mogućnost prisustrva terorističkih mreža koje nisu nestale.  Pratiti aktivnost na mrežama, građani koji primete nešto neobično da alarmiraju službe“, kaže on.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live