Austrija proglasila tri dana žalosti, stižu poruke podrške iz celog sveta

Svet 03. nov 202010:54 > 11:06
Podeli:
Izvor: Tanjug/Photo/Ronald Zak

Austrijska vlada proglasila je tri dana žalosti nakon terorističkog napada u Beču u kojem su poginule četiri osobe, a iz celog sveta stižu joj poruke podrške i saosećanja, javljaju novinske agencije.

„Naše su misli i saosećanje sa žrtvama, povređenima i njihovim porodicama u ovim jako teškim satima za Republiku Austriju“, rekao je kancelar Sebastijan Kurc pre sednice vlade. 

U terorističkom napadu u centru Beča život su izgubile dve žene i dvojica muškaraca, te jedan od napadača kojeg je ubila policija. Petnaestak osoba je povređeno, od kojih je sedam životno ugroženo. 

Nakon sumanutog terorističkog čina Austriji ne prestaju da stižu poruke potpore i saosećanja iz celog sveta.  

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je šokirana napadom u centru Beča te da Nemačka izražava saučešće susednoj Austriji i da je uz nju u borbi protiv „islamističkog terorizma“.

Predsednik Evropskog veća Šarl Mišel rekao je da „Evropa snažno osuđuje ovaj kukavički čin koji ne poštuje život i krši naše ljudske vrednosti… Mi smo uz Austriju.“  

POVEZANE VESTI

Ruski predsednik Vladimir Putin takođe je osudio napad u Beču i rekao je da je Rusija spremna da pojača protivterorističku saradnju s Austrijom.

U telegramu poslatom austrijskom kancelaru, Putin je nazvao napad „okrutnim i ciničnim zločinom“, saopštio je Kremlj.

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš takođe je najoštrije osudio napad. 

„S ozbiljnom zabrinutošću pratio sam napad u Beču, jednom od naših sedišta UN-a. Najoštrije osuđujem napad i ponovno potvrđujem UN-ovu solidarnost s narodom i vladom Austrije.“

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da je šokiran i da je Ujedinjeno Kraljevstvo u mislima s austrijskim narodom.

„Ujedinjeni smo s vama u borbi protiv terora“, istakao je.

Američki predsednik Donald Trump je na Tvitteru osudio „još jedan ružan teroristički čin“ u Beču dodavši da „napadi zla“ moraju prestati.

„Sjedinjene Države stoje uz Austriju, Francusku i celu Evropu u borbi protiv terorista, uključujući i radikalne islamističke teroriste“, napisao je predsednik i republikanski kandidat na izborima. „Ti napadi zla na nedužne moraju prestati“, dodao je

Oglasio se i demokratski kandidat na predsedničkim izborima Džo Bajden koji je osudio „stravične terorističke napade“.

„Svi moramo ustati protiv mržnje i nasilja“, rekao je Bajden.

Stravičan napad u Beču osudili su hrvatski premijer Andrej Plenković i ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman. 

Premijer Narendra Modi rekao je da je Indija „duboko šokirana i ožalošćena zbog kukavičkih napada u Beču. Indija je uz Austriju u ovo tragično vrijeme.“ 

Napad su takođe oštro osudili i izrazili solidarnost s Austrijom čelnici Australije, Kanade, Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije i drugi.