Austrijski ministar policije: Teroristički napad, ne šaljite decu u školu

Svet 03. nov 202002:02 > 02:10
Podeli:
Izvor: Reuters/Lisi Niesner

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer je rekao, povodom pucnjave u Beču, da je sada već očigledno da je u pitanju teroristički napad, a građane je pozvao da izbegavaju centar grada i ne šalju decu u školu u utorak.

POVEZANE VESTI

Do sada je potvrđeno da je jedan prolaznik ubijen, da je 15 osoba hospitalizovano nakon ranjavanja, a da je policija ubila jednog napadača.

Na konferenciji za novinare, ministar je pozvao građane da ostanu u svojim domovima, da izbegavaju centar grada, a posavetovao im je i da ne šalju decu u školu u utorak. Dodao je da su pojačane i granične kontrole. Nešto ranije češka policija je saopštila da je pokrenula kontrolu na granici sa Austrijom.

Ministar je rekao za ORF da su izveli nekoliko specijalnih jedinica koje zajedno pretražuju ne samo grad Beč, već i područje oko njega, jer se napadači, kako je naveo, kreću, prenosi Rojters. I on je govorio o više napadača.

Nehamer je preneo da je od vojske zatraženo da, dok traje policijska akcija, obezbeđuje ključna mesta i ustanove.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc je nešto ranije rekao da će vojska štititi važne lokacije u Beču kako bi policija mogla da se usredsredi na antiterorističke operacije. U razgovoru za ORF, rekao je da su napadači „bili vrlo dobro opremljeni, automatskim oružjem“ i da su „profesionalno pripremani“.

Zvaničnici nisu dali nikakve naznake o identitetu napadača, a ne govore ni o razlozima za napad. Zaista ne možemo ništa reči o pozadini napada, rekao je Kurc za ORF i dodao da se ne može isključiti ni antisemitizam.

Ranije je javljeno da su napadači napali sa šest lokacija, a ministar Nehamer je naveo da su svih šest mesta u blizini ulice gde se nalazi centralna sinagoga u Beču.

Kako javljaju mediji, ministarstvo unutrašnjih poslova će se oglasiti u šest ujutro.

Na Tviter nalogu bečke policije, od apela građanima oko 23h da se sklone sa ulica i iz javnog prevoza, ništa nije objavljeno, osim što je stavljena sveća za naslovnu fotografiju.

Na stravičnim snimcima sa sigurnosnih kamera koji kruže društvenim mrežama vidi se kako napadači pucaju na ljude. Austrijski mediji objavljuju snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u belim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem, a policija ih je putem Tvitera pozvala da snimke ne dele na društvenim mrežama.

Pojedini austrijski mediji su javili da se jedan od napadača razneo eksplozivom, ali to policija niti iko od zvaničnika nije potvrdio.

Napad se dogodio oko 20h, u ponedeljak, nekoliko sati pre nego što u Austriji počinje obaveza karantina zbog koronavirusa.