Rabin: Pucali su na ljude koji su sedeli u barovima

Svet 03. nov 202001:11 > 01:16
Izvor: REUTERS/Leonhard Foeger

Rabin Šlomo Hofmaestar (Schlomo Hofmeister) rekao je da je video da je najmanje jedna osoba pucala na ljude koji su sedeli napolju u barovima na ulici ispod njegovog prozora.

POVEZANE VESTI

Trčali su i ispalili su oko 100 metaka ispred naše zgrade, rekao je Rabin, prenose AP i Rojters.

„Svi ovi barovi imaju stolove napolju. Ovo veče je poslednje veče pre zatvaranja (policijskog časa)“, dodao je. „Od ponoći će svi barovi i restorani biti zatvoreni u Austriji narednih mesec dana, a mnogi ljudi su verovatno želeli da to veče iskoriste za izlazak“, rekao je rabin.

Austrijski mediji objavljuju snimke nekoliko sigurnosnih kamera koje pokazuju jednog ili više napadača u belim kombinezonima naoružanih automatskim oružjem, a policija ih je putem Tvitera pozvala da snimke ne dele na društvenim mrežama.

Oskar Dojč, predsedavajući Jevrejske zajednice u Beču, izjavio je da se pucnjava desila na ulicama gde se nalazi glavna sinagoga, ali da nije sasvim jasno da li je ovaj verski objekat bio meta napada.

Sinagoga je bila zatvorena u vreme kada se dogodila pucnjava.

Kako javlja Rojters, pojačane su mere ispred sinagoga u brojnim velikim gradovima Evrope – u Kopenhagenu, u Cirihu…

Zvaničnici nisu dali nikakve naznake o identitetu napadača koji je ubijen, a ne govore ni o tome šta pretpostavljaju da su razlozi za napad. Zaista ne možemo ništa još reći o pozadini napada, rekao je austrijski kancelar Sebastijan Kurc za ORF i dodao da se ne može isključiti ni antisemitizam.

Očevidac: Prvo smo pomislili da su petarde…

Jedan od očevidaca je rekao za BBC da su čuli zvukove nalik petardama i da ih je bilo između 20 i 30.

A onda smo pomislili da bi to mogli i da budu pucnji i videli smo kako se pojavljuju kola hitne pomoći, naveo je očevidac koji je bio u restoranu nedaleko od mesta napada.

„Bilo je žrtava. Nažalost, videli smo telo na ulici pored naše“, dodao je.