Faraž osniva stranku kojoj je glavni cilj borba protiv karantina i novih mera

Svet 02. nov 202011:21 > 11:32
Izvor: REUTERS/Matthew Childs

Lider stranke Bregzit Nigel Farage ponovo će pokrenuti stranku pod nazivom Reform UK, sa ciljem ukidanja mera borbe protiv epidemije koronavirusa, koje je nametnula vlada premijera Borisa Džonsona.

Nova stranka će podržati politiku da se od koronavirusa štite samo oni najranjiviji, dok bi ostatku populacije dopustili da razvije kolektivni imunitet, napisali su u nedelju u kolumni u Telegrafu Faraž i predsednik stranke Ričard Tajs.

Dokumenti kojima se traži promena imena stranke predati su Izbornoj komisiji, dodali su.

Stranku Bregzit Faraž je osnovao početkom 2019. godine, dok su godine koje je proveo zalažući se protiv članstva u Evropskoj uniji odigrale veliku ulogu u pokretanju referenduma 2016. godine, na kom je Ujedinjeno Kraljevstvo glasalo za izlazak iz Unije.

„Pokazujemo hrabrost koja je potrebna da primimo rašireno mišljenje o pravima po pitanju covida. Ali, postoje mnoga područja javnog života koja mogu biti poboljšana kako bi išla na ruku običnim ljudima. Tako da ćemo voditi kampanju za stranku Reform“, napisali su Faraž i Tajs.

„Želimo biti poznati kao stranka Reform. Ime oslikava ambiciju: reformisati UK“, dodali su.

Premijer je u subotu naredio Engleskoj novi karantin, nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo prešlo prag od milion zaraženih kovidom-19, pa je drugi talas zaraze pretio kapacitetima zdravstvene službe.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima petu najveću smrtnost od kovida, posle SAD, Brazila, Indije i Meksika, prema podacima univerziteta Džons Hopkins.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.