Huligani u Varšavi napali petardama i bakljama protest Poljakinja

Svet 30. okt. 202020:23 > 20:25
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljski huligani napali su danas u Varšavi na početku velikog protesta pokrenutih zbog gotovo potpune zabrane abortusa petardama i bakljama demonstrante u Starom gradu, a i kasnije na jednom od trgova u centru morala je suzavcem da interveniše policija.

„Intervencija policije usledila je zbog agresivnog ponašanja grupa fudbalskih huligana koji su bacali petarde u masu i na policajce. Policajci su intervenisali šok bombama i silom. Uhapšeno je do sada nekoliko lica“, saopštila je o prvom izgredu policija u Varšavi.

Na poziv građanskog udruženja Opštepoljski štrajk žena na ulice Varšave iz tri pravca u tri pohoda izašlo je prema saopštenju organizatora predveče preko 100.000 ljudi u najvećem protestu za prava žena poslednjih osam dana, uz zahtev da one odlučuju da li su u stanju de iznesu trudnoću ili je prekinu ako preti da rode teško deformisano ili neizlečivo bolesno dete osuđeno na život u patnji.

Sa transparentima i često vulgarnim porukama protiv vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda i njenog lidera Jaroslava Kačinjskog da se nose ili samo „cenzurisanom“ tom popularnom porukom **** *** uz simbol protesta – munju, Poljaci, pre svega žene izlaze već osmi dan na demonstracije i protestne marševe u 410 poljskih gradova.

Policija je bila prinuđena da interveniše u Varšavi još nekoliko puta, recimo suzavcem na Trgu de Gola u centru pošto su i tu huligani napali demonstrante.

Po ulicama se kreće i nekoliko stotina huligana i radikala iz poljske ekstremne desnice, koji su se odazvali pozivu vicepremijera Jaroslava Kačinjskog simpatizerima da izađu i zaštite crkve.

Kačinjski je pozvao da se svetinje brane po svaku cenu jer Poljakinje navodno svojim protestima za pravo na abortus žele da unište jedini priznati moralni sistem u Poljskoj, onaj Poljske katoličke crkve, i unište poljski narod. Ispred Crkve Tri krsta u centru Varšave, gde je u sredu došlo do izgreda demonstranata i radikala i huligana sada stoje u nekoliko redova i mole se mladi radikali iz samozvane Straže vernika, ispred njih kordon policajaca, ali Poljakine su mirno prolazile skandirajući samo „Pođite sa nama“.

U Varšavi gde opozicione gradske vlasti podržavaju štrajk proteste obezbeđuju jake policijske snage a danas je na ulicama vanredno i vojna žandarmerija.

Jedna od organizatorki protesta Marta Lempart pozvala je da masa krene kao i ranijih protestnih šetnji do kuće lidera vladajućih konzervativaca iz stranke Pravo i pravda, Jaroslava Kačinjskog.

U Kačinjskom Poljakinje vide glavnog krivca što je umesto redovnim postupkom u parlamentu Zakon o abortusu pooštren prečicom, preko Ustavnog suda koji je pre osam dana presudio da je neustavan jedan od tri izuzetka kada je Poljakinjama dozvoljen veštački prekid trudnoće – kada je fetus sa teškim oštećenjima ili bi se rodila neizlečivo bolesna beba.

Predsednik Poljske Andžej Duda pokušao je da smiri gnev stotina hiljada Poljakinja na ulicama i podneo je danas Sejmu parlamenta predlog zakona po kome bi kao do sada, po zakonu iz 1993. godine, bio dozvoljen abortus u slučaju da je ugrožen život i zdravlje majke, da je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta a treći izuzetak, koji je ukinuo Ustavni sud, ipak bi važio ali samo ako bi se rodila mrtva deformisana ili bolesna beba ili bi uskoro po porođaju umrla.

Predsednik Duda saopštio je danas da razume strah žena nakon presude Ustavnog suda ali u predlogu zakona nije ispunio minimalni zahtev Poljakinja da one odluče na osnovu prenatalnih pregleda lekara da li će roditi teško deformisanu ili neizlečivo bolesnu bebu osudjenu na život u patnji.

„To je predlog tipa kao da vam ukradu 100 zlota i onda ponude da vam ipak vrate 50. Neprihvatljiv“, poručila je predstavnica opozicione Građanske koalicije Katažina Lubnauer.

POVEZANE VESTI

Potpredsednika poslaničkog kluba Građanske koalicije Barbara Novacka poručila da je predlog predsednika Dude isto tako samo zaoštravanje postojećih restriktivnih propisa iz 1993. godine gotovo do potpune zabrane.

„Ulica na to ima jedini odgovor. Jedino što Pravo i pravda sada treba da učini jeste da prizna da je presuda Ustavnog suda doneta u neodgovarajućem sastavu i da prestane da džara po pravima žena. To je minimum“, kazala je Novacka.

Premijer Mateuš Moravjecki pozvao je opoziciju na konsultacije o novim izmenama koje je predložio danas predsednik Duda i kazao da je vladajuća većina u Sejmu spremna da hitno unese te izmene u zakon.

Bivši premijer, kasnije predsednik Evropskog saveta a sada šef Evropske narodne partije Donald Tusk, kao i Savet Evrope, eksperti Ujedinjenih nacija i posredno i Evropska unija, kritikovao je odmah pokušaje da se pooštrava kompromisni zakon iz 1993. godine. „Kao i svaki kompromis i taj ne odgovara nikome ali je čuvao Poljsku od gradjanskog rata oko abortusa“, kazao je Tusk.